Австрійці хочуть внести торт "Захер" до списку ЮНЕСКО (відео) [ Редагувати ]
Віденський шніцель, штрудель і булка. У столиці Австрії люблять посмакувати вишуканими стравами і мають у запасі чимало рецептів. Так, знаменитий торт "Захер" австрійці хочуть внести до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Десерт за оригінальним рецептом на смак спробувала Ірина Іванова.
Шоколадний бісквіт, смужка абрикосового джему, зверху - глазур, а поряд збиті вершки. На вигляд і на смак торт "Захер" ні з чим не сплутати. Для певності є шоколадна печатка, що засвідчує - це саме той, оригінальний.
Крістін Коза, представник готелів та кафе "Захер":
- Людей, що знають справжній запатентований рецепт - усього троє чи четверо. Це власники торговельної марки, виконавчий директор і кілька кондитерів. Решта працівників знає лише якусь частину рецепту, - але не весь.
Таємниці - таємницями, а кожна австрійська господиня знає, як приготувати свій неповторний "Захер". Це як український борщ. Утім, за легендою, Юний кондитер Франц Захер ще 1832-го року створив для імперського міністра цей десерт - коли підміняв хворого шеф-кухаря.
Олександр, турист:
- Если ты побывал в Вене и не попробовал этот торт и не привез его домой, считай, что бесполезно съездил в Вену. Поэтому я третий раз в Вене, и каждый раз прихожу сюда, чтобы купить, попробовать, угостить друзей.
Спробувати шоколадну випічку дотепер можна у автентичній атмосфері. Коли каву підносять покоївки у накрохмалених фартушках, а на стінах - кришталеві канделябри і портрети знатних персон.
Крістін Коза, представник готелів та кафе "Захер":
- Тут витає справжній дух Відня, це - справжня віденська кав'ярня. Поєднання смаку торта та тутешньої атмосфери - секрет його популярності.
Щодня у Відні випікають і продають тисячу таких тортів. Це не враховуючи цукерок, тістечок і шоколадного лікеру. Шоколад, до речі - найголовніший компонент усіх цих смаколиків. У них дивокулінари використовують одразу три сорти шоколаду, який поставляють - із Бельгії.
Ірина Іванова, Василь Меновщиков, Новини, телеканал "Інтер".