Фабрика-кухня в Бучі: як працює пілотний проєкт у межах реформи шкільного харчування [ Редагувати ]
Фабрика-кухня замість їдальні. За ініціативи першої леді Олени Зеленської, в Україні впроваджують новий пілотний проєкт у рамках реформи шкільного харчування. За його умовами, обіди готують на фабриці і розвозять у найближчі навчальні заклади. Три школи у Бучі на Київщині вже кілька тижнів отримують їжу за новими правилами. Як працює реформа - дізнавалися наші кореспонденти.
За лічені секунди подрібнюються десятки морквин. Усе - завдяки сучасному обладнанню, яке встановили на новій фабриці-кухні у містечку Буча, на Київщині.
Фабрика-кухня - це пілотний проєкт у межах реформи шкільного харчування. Кухарі пропонують корисні сніданки та обіди для учнів місцевих навчальних закладів.
У нас сьогодні цвітна капуста на пару під соусом бешамель з сиром.
Ідея створити фабрику-кухню, де б готували для школярів, з'явилася на початку великої війни, - розповідають засновники. Треба було якось годувати учнів напівзруйнованих, напіврозграбованих окупантами шкіл.
Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування:
Ми маємо виклик величезний. Тому що в цих регіонах збільшення пільгових категорій. Діти, які постраждали внаслідок збройної агресії. Відповідно, якщо колись в якійсь школі великій Бучанській харчувались 400 діток, зараз харчується 1000-1100.
Приміщення фабрики - це два окремі цехи. Тут у кожного працівника свої обов'язки.
Орест Степаняк, керівник команди реформи шкільного харчування:
У нас постійно є рух продукту, від сирого до готового, в одну сторону. Якщо ми дивимось, це край нашої кухні - отримання сировини, з іншої сторони, в нас буде такий же край, де вже готова продукція.
Не тільки приготувати смачні страви, а й розвезти їх по школах. Це головна концепція закладу. Щоб їжа не зіпсувалася, її зберігають у спеціальних термобоксах, а також пропускають через апарати шокового зниження температури.
Коли цей продукт приїздить до школи, він в оцих місткостях поміщається в холодильник. Зберігається в плюс три. Ми його розігріваємо, в цій же місткості, при знятій кришці. Він розігрівається в школі в пароконвектоматі, і в цій же місткості видається дітям на роздаткову лінію.
Школярі - чи не найвибагливіший клієнт, кажуть засновники проєкту. Адже їжа для дітей має бути водночас і корисною, і смачною. У школі, куди на наших очах доправили обіди, схоже, нарікань нема.
Дмитро, учень 9 класу:
Більші порції стали, смачніше почали готувати. Я коли з'їдаю цю цілу порцію, то я аж енергії такої набираюся, що аж хочеться йти робити уроки.
Злата, учениця 9 класу:
Дуже подобається, тому що це дуже смачно і безкоштовно. Різнобічне меню стало і дієтичне все-таки.
Ірина Марченко, мати учня:
Тарілка здорового харчування. У дітей є такий момент, що їжа там несолона, можливо, але це є правильно, і ми цього прагнемо, як батьки для дітей. Це дуже добре. Дитина завжди щось з'їдає з обіду. Якщо, можливо, не сподобався салат, то завжди супчик гарячий, наприклад, поїсть.
Нині фабрика-кухня у Бучі виробляє близько 2-х тисяч комплексних обідів щодня. Протягом першого року вона існуватиме за кошти мецената зі США - Говарда Баффета. Дітей годуватимуть безкоштовно. Схожі заклади планують відкрити також в інших регіонах України. Наступну фабрику-кухню вже починають будувати на Харківщині.