На Буковині готують тони делікатесів для солдатів на Сході [ Редагувати ]
Три тисячі котлет, 300 буханці хліба, 250 кілограмів голубців і 30 літрів домашнього консервованого хрону. Таке свіже меню для наших бійців - від буковинських волонтерів. Чергову партію домашніх смаколиків приготували господині містечка Заставна.
Ця невеличка шкільна їдальня в містечку Заставна - на кілька днів перетворилася на справжнє кулінарне царство. Ось тут місцеві господині смажать котлети - для солдатів. Поки одні смажать, інші – запікають.
Голубці. Їх готують за старовинним буковинським рецептом - понад 8 годин тримають в печі, стінки якої замазують глиною. Так готова страва може простояти й тиждень, - запевняють господині. Куховарять і чоловіки. Готують рибу - за фірмовим рецептом. У меню - короп і товстолобик.
"Ми її розрізаємо по хребті і робимо такі паляниці, щоб вона прокоптилася, щоб була смачна", - розповідає Віталій Вікірюк, мешканець Заставни.
Допомагати солдатам у Заставні почали ще минулого року. Гроші на харчі збирали всюди: в магазинах, на базарах і в церквах. Люди пожертвували понад 70-т тисяч гривень.
"Зворушливо, коли люди, які не дуже заможно живуть, і несуть, як кажуть, хто скільки може і віддають", - впевнена Марія М'якота жителька Заставни
Цього разу на Схід відправлять кілька тонн харчів: котлети, голубці, курку під тістом, буженину, консервований хрін і більше тисячі буханців домашнього хліба. Всі страви - приготовані з любов'ю, стверджують у Заставні.
"Ой, емоцій дуже. Ми все так робимо. Чи ці галушки, крутимо їх і над ними аж не знаємо, що їм ще туди дати, аби вони були смачні", - Марія Фрунчак, мешканка Заставни
"Повара є, але під час обстрілів як то приготувати, як то зробити? А от з відеречка достаєш голубці і така вкуснота!", - каже військовослужбовець 128 окремої гірсько-піхотної бригади Андрій Мацока.
Містяни кажуть: готові й надалі готувати смаколики для своїх захисників. Головне, щоб ті швидше повернулися додому - живими.