Кухарі з Боснії наварили 4 тонни національного супу [ Редагувати ]
Наїстися самим і вдосталь нагодувати інших вирішили боснійські кухарі. Вони приготували рекордну кількість традиційного в країні супу Бея. Тепер претендують на світовий рекорд. Що це за страва та, як ласували нею люди - в сюжеті далі.
Духмяний аромат гарячого курячого бульйону розноситься Сараєвом. Боснійські кухарі на центральній площі міста зварили більше чотирьох тонн супу Бея. Це одна з національних страв, яку раніше готували тільки аристократам. Тепер же місцеві кулінари хочуть нагадати людям про її смак та користь.
"Ми маємо донести до людей, чому їм не варто їсти низькоякісний фаст-фуд. Натомість варто повернутись до нашої традиційної кухні, яка сформувалась під впливом різних світових традицій. В Боснії і Герцеговині змішано багато культур, і кожна з них залишила свій слід", - говорить Заім Мердан, шеф-повар.
Аби приготувати стільки супу, використали цілу тонну курятини. А ще - 350 кілограмів овочів, 120 літрів олії, центнер борошна та пів центнера масла. Чимало пішло й молока та яєць. Готували все це в каструлі діаметром два з половиною метри, яку виготовили спеціально для цього. Загалом вийшло шістнадцять тисяч порцій.
"Це дуже смачно. Це просто має бути смачно, адже в супі змішано стільки смаків, і вони – фантастичні", - говорить Доменіко Маггі, повар.
Тепер кухарі сподіваються, що їхні старання оцінять по заслугам. І занесуть до книги рекордів Гіннеса. Адже попередня найбільша у світі куряча страва важила майже на сто кілограмів менше.