Ресторани Парижа на даху розводять курей [ Редагувати ]
Паризькі ресторатори вигадали, як завжди мати під рукою свіжу зелень, фрукти, та навіть яйця. Виявляється, все це можна вирощувати просто на даху ресторану. Про новий тренд французької кухні та користь від нього розповість Дмитро Євчин.
Кухарі цього ресторану у центрі Парижа не бігають за свіжою городиною до комори чи на базар. Вони просто піднімаються на дах свого закладу. Тут дозрівають помідори, зеленіють кріп та петрушка.
"Цю петрушку не привозили до ресторану. Вона виросла тут під сонячними променями. Тому вона тверда і має насичений смак. Привезена петрушка чи навіть свіжа зелень з ринку вже не буде такою. Вона м'яка і тьмяна", - розповідає студент кулінарної школи Пабло Жакоб.
У меню ресторану не прописані інгредієнти салатів. Кухарі кажуть, щопропонують клієнтам із того, що зараз родить на даху. Тут можна зібрати щедрий урожай ягід, приміром, полуниць або суниць. Усе без генно-модифікованих організмів та екологічно чисте.
"Хоч би як там було, але органічні поля розорані поруч зі звичайними ланами. Тому вони однак забруднені пестицидами. А тут, погляньте на цих бджіл. Це означає, що пестицидів немає", - каже садівник Ніколя Бел.
Віднедавна мати ось такий зелений дах у Парижі вимагає закон. Два місяці тому парламент змусив власників комерційної нерухомості покривати дахи сонячними батареями або зеленню. Це знижує рівень вуглекислого газу, забезпечує кращу ізоляцію будівель та зменшує стоки дощової води, - вирішили депутати. Ресторатори, схоже, таку ідею вподобали найбільше.
"Городина на даху стимулює кухарів до творчості. І, навпаки, не дає розчинитись у повсякденному житті, коли ти щодня готуєш одні й ті самі страви. Тут кожен раз щось новеньке, в залежності від пори року", - вважає шеф-кухар ресторану у Парижі Ож'є Потьє.
На додачу, на даху навіть розмістили вольєри для курей. Тепер, окрім зелені та фруктів - шеф-кухарі частуватимуть гостей ресторану домашніми яйцями.