Французи винайшли макарони з комахами [ Редагувати ]
Французькі кулінари здивували світ новим делікатесом. Гурманам пропонують макарони з комахами. Запевняють, що це дуже корисно. Звідки з'явилася така ідея та чи до смаку страва французам - розповість Мар'яна Зінковська.
Навіть найвишуканішою французькою кухнею подекуди важко задовольнити смаки істинних гурманів. Постійно хочеться чогось новенького і зовсім незвичного.
Макарони зі смаком пекучої кропиви чи дикої цибулі - вже наче й банально. А от з цвіркунами - дивовижа. Два місяці тому на цій невеличкій фабриці в містечку Тьєфосс, що на північному сході Франції, ризикнули і пустили у виробництво новий вид пасти.
"Ось погляньте, це паста з грибами, а це вже з цвіркунчиками й саранчею", - говорить Стефані Річард, співвласниця макаронної фабрики.
Ідея виготовляти макарони з комахами до Стефані прийшла випадково, під час відпочинку у французьких Альпах. В одному з магазинчиків вона побачила борошно з мушками. І тут уже її запалу до експериментування було не стримати. Рецепти Стефані розробляла спільно з працівниками своєї фабрики.
"Це дійсно неймовірний продукт. Це просто неперевершено", - говорить Ален Лимон, працівник макаронної фабрики.
Рецепт новинки Ален не приховує. Каже, для фабричних масштабів пропорції такі: 15 кілограмів двозерного пшеничного борошна, півтора кілограма перетертих комашок та кілька десятків яєць. Усе це змішати й посолити. І як кажуть французи, "вуаля!" - делікатес готовий.
"У такій пасті багато високоякісних, корисних протеїнів, які добре засвоюються організмом. Люди, котрі не їдять м'яса, чи кому бракує заліза, магнію чи інших мікроелементів, можуть з легкістю вживати цей продукт", - говорить Стефані Річард, співвласниця макаронної фабрики.
Тепер Стефані не шкодує, що у новинку вклала чимало грошей. Каже, ризик себе виправдав. Щотижня виготовляють по 400 кілограмів нетрадиційних макаронів й усе моментально розкуповують, попри недешеву ціну - 6 з половиною євро за 250 грамів. За такого успіху, хтозна яка ще ідея спаде Стефані на думку і з чим смакуватимуть французи пасту, приміром, вже за рік.