У Парижі влаштували фестиваль смаку [ Редагувати ]
"Смак Франції", фестиваль під такою назвою напередодні влаштували у Парижі. Похизуватися своєю майстерністю з'їхалися близько двох тисяч кухарів із різних континентів. Чим дивували гостей, - далі у сюжеті.
Туристи фотографуються на Тріумфальній площі. Здавалося б, звичайна картина біля однієї з візитівок Парижа. Але ось ці кухарі з великим візком здивували людей навколо. Вони поспішають у саму Тріумфальну арку. А точніше у музей всередині неї. Саме там молоді кулінари з різних країн світу пригощають гостей смачними делікатесами.
"Ось там я скуштувала картоплю з соусом - це щось неймовірне".
"Ми звісно не все запам'ятали на смак, адже тут стільки всього, що очі розбігаються".
"Я їла щось з кальмарами і крабами. І по-моєму, там був лосось. Може я й не все розпізнала за смаком. Але то було неймовірно".
Фестиваль під назвою "Смак Франції" організовують уже третій рік поспіль. Відбирає учасників комісія найкращих шеф-кухарів на чолі з Аленом Дюкассом.
"Коли я починав працювати - знайти роботу було не тяжко. А от якщо зараз молодь обирає собі таку професію, то вже важко собі пробити шлях. Треба їм допомагати", - говорить Ален Дюкассе, шеф-кухар.
Своєю історією про талановитого кухаря поділився і міністр закордонних справ Франції - Жан-Марк Еро, який завітав на святковий фуршет.
"Я знаю одного молодого хлопця, який був у розпачі, і один шеф-кухар сказав йому: "Йди до мене працювати, я навчу тебе готувати. Буде дуже тяжко, але воно того варте". І потім я бачив, як вони разом працювали. Це було щось неймовірне. І я щасливий, що усе так склалося", - говорить Жан-Марк Еро, міністр закордонних справ Франції.
Фестиваль "Смак Франції" проводять і за межами країни, за підтримки французьких посольств в усьому світі. Мета - продемонструвати такі цінності французької кухні як сучасність, відповідальність, піклування про клієнта та гостинність. А ще популяризувати культуру вживання страв. Адже французька кухня - це багато овочів, фруктів, свіжих продуктів з мінімальним вмістом жиру.
"Це моменти, коли люди різного кольору шкіри та віросповідання збираються за смачною вечерею, забувають про всі конфлікти і насолоджуються процесом - ось що характеризує французьку кухню", - говорить Ален Дюкассе, шеф-кухар.
Надихнув французів на фестиваль - приклад Огюста Ескоф'є, який у 1912 році започаткував " Обіди Епікура" з одним і тим самим меню, в один день, в містах по всьому світу для найбільшої кількості гостей. Спробували "Францію на смак" і в Україні.