В Івано-Франківську випускники складали іспити в ресторані [ Редагувати ]
Навчальна аудиторія у вигляді кухні, в ролі екзаменаторів - відомі ресторатори, а замість питань - вишукані страви. Саме так віднедавна відбуваються державні іспити для випускників Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу. Як оцінюють рівень знань майбутніх кухарів та офіціантів - знають наші кореспонденти.
Навчальна аудиторія коледжу для практичних завдань нагадує справжню кухню популярного ресторану. Повсюди над своїми стравами чаклують майбутні кухарі. Антон вирішив приготувати свинячі реберця з овочевим соте. Страва хоч і проста - каже хлопець, та він знає секрет, як зробити з неї справжній кулінарний шедевр.
"Тут є секрет один - м'ясо - незвичайне, воно замариноване в імбирі, імбир дає свій такий солод. Воно розм'якшує м'ясо. Сама структура його міняється. Думаю, сподобається", - розповідає Антон Бургер, студент Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу.
А ось Іван рецепт своєї страви придумав сам, і назву для неї обрав незвичну - телятина імператорська.
"Це грильована телятина на верху ставиться апельсин, з кисло-солодким соусом і фруктами фламбе. Це моя авторська страва. Я її придумав і хочу попробувати якраз на екзамені", - говорить Іван Кіцелюк, студент Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу.
У сусідній кімнаті свою роботу розпочинає імпровізований ресторан. Гості сьогодні - у ролі експертів. Оцінюватимуть не лише страви кухарів, але й роботу офіціантів. Своє перше замовлення приймає Юрій.
"Тільки зробили замовлення - оперативно було подано, а на рахунок кількості балів - я вважаю, що цей учень заслуговує на досить високий рівень оцінювання", - коментує Тарас Басюга, експерт.
"Гарно прийняти замовлення - так, щоб людина пішла із закладу з гарними враженнями. І хотіла ще повернутися", - говорить Юрій Назарук, майбутній офіціант, студент Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу.
Роман Король - директор з маркетингу одного із відомих готельних комплексів міста - зізнається - не тільки смачно попоїв, але й пригледів для свого закладу кілька нових кадрів.
"Сьогодні я прийшов на цей екзамен навіть оцінити рівень тих фахівців які здають державні екзамени щоб найкращі із них запросити до себе на роботу. Тобто моя ціль не прости пройти і продегустувати - вона більш професійна", - зізнається Роман Король, директор з маркетингу ресторану.
Запрошувати на іспити потенційних роботодавців - це не власна вигадка - каже керівництво коледжу. Цей метод оцінювання вони запозичили в Європі.
"Я давно говорила - пройде час - незалежне зараз в школі і буде в нас незалежне оцінювання . І це правильно. Бо викладач з учнем два роки, три роки - працює і на оцінку випуску може так подивитися", - переконана Віра Кузнєцова, директор Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу та туризму.
Цього року в коледжі близько півтисячі випускників. І майже всі - вже знайшли роботу.