На Закарпатті норвежці створили фермерське господарство [ Редагувати ]
Відомий принцип про рибу і вудку набув практичного сенсу на Закарпатті. Завдяки благодійникам із Норвегії тут з'явилося фермерське господарство. Майже двадцять років волонтери привозили в регіон гуманітарну допомогу. Згодом вирішили, що місцевих краще забезпечити роботою, аби вони самі могли заробляти стільки, щоб вистачало на благодійність. Розповідь продовжать мої колеги.
Сучасні будівлі, заасфальтовані доріжки, доглянуті газони це ферма у селі Невицьке, під Ужгородом. Господарство заснували три роки тому на кошти норвезьких благодійників. За більш ніж мільйон євро купили 25 гектарів землі, купу сільськогосподарської техніки. Звели кухню, їдальню, пекарню і магазин.
"Приїхали група людей- бізнесменів із Норвегії і вони кажуть, може час уже переходити на якийсь інший рівень і може краще, якщо ми дамо вам вудочку, а не просто рибу постійно. Ну і тоді з'явилася така ідея заснувати соціальне підприємництво", - говорить Василь Фенчак, директор благодійного фонду "Дім милосердя".
Таких теплиць, кажуть місцеві фермери, нема ніде в області підігрів ґрунту, зрошувальна система - овочі можна вирощувати цілий рік. Частину зібраного урожаю продають. З решти - готують обіди для нужденних. Шістсот порцій щодня безкоштовно роздають у трьох районах області Ужгородському, Мукачівському та Іршавському. Сьогодні готують традиційну норвезьку страву - із різноманітних овочів та м'яса.
"Норвежське блюдо Лобскаус. У нас різні блюда, гречка з гуляшом м'ясним, горох з сосикою, картопля з куркою".
Обіди пакують в одноразовий посуд, страву в ньому можна розігрівати у мікрохвильовій печі або просто в гарячій воді. На фермі постійно працюють тридцять людей, коли потрібно збирати урожай робітників удвічі більше. Перевагу надають людям із фізичними вадами, вихідцям із соціально незахищених родин. Діана колишня вихованка будинку сімейного типу. Працює на фермі у кафе барменом.
Якщо колектив хороший, ну, то дуже добре робити.
Ферму відвідують мешканці сусідніх сіл та містечок. Сюди приїздять по овочі та свіжу випічку.
"Чудове виходить поєднання і корисної справи, і в той же час для будь-якої людини приємно сюди приїхати. На каву, коли повертаємося з природи. Також з задоволенням купуємо вироби їхньої пекарні, трохи пробували овочі", - говорить Володимир Ригель, мешканець міста Ужгород.
Наразі ферма лише "стає на ноги" підприємство й досі підтримують норвезькі благодійники. Тут хочуть розширювати асортимент вирощуваних овочів. А ще планують зайнятися тваринництвом. Поки що тут розводять лише курей.