Британці навчилися варити пиво з черствого хліба (відео) [ Редагувати ]
Хмільна переробка відходів. У Британії вигадали спосіб готувати з черствого хліба пиво. Як розвивається бізнес і чи оцінили напій пиволюби? Про це в наступному сюжеті.
На цій пивоварні у Йоркширі варять не лише традиційний хмільний напій. Гуральня урізноманітнила свій асортимент незвичним рецептом, щоб переробляти залишки їжі. Тут готують "Тостовий ель", в основі якого - вода, хміль, дріжджі і один нетиповий компонент.
"Беремо черствий хліб, який мали б викинути і знищити, і замінюємо ним потрібний нам солод", - говорить Алекс Белчін, директор броварні.
До приготування "Тостового елю" докладають руки також благодійні організації та компанії, де хліб у надлишку. Наприклад, оця фабрика сендвічів на півночі Лондона. Загалом, 44 відсотки хліба, який печуть у Британії, потрапляє на смітник. Це приблизно 900 тисяч тонн щороку. Забрати зайве з крамниці чи пекарні - легко. Значно складніше переконати людей, що черствий окраєць - не обов'язково викидати.
"Ми розробили особливий домашній рецепт на двадцять літрів напою, який готують з отих маленьких шматочків хліба. Вони черствіють у хлібниці кожного британця",- говорить Джулі Преббл, менеджер.
Рішення практичне. Але чи смачне? "Тостовий ель" тестують на смак в одному з лондонських пабів.
"Якби ви не сказали мені, що він зроблений з залишків хліба, - я би нізащо не здогадалася", - говорить Ханна, відвідувачка паба.
"Щось таки треба було придумати з тими окрайцями, а то я завжди їх викидаю", - говорить Лілі, відвідувачка паба.
На сьогодні у Британії виготовили 300 тисяч пляшок "Тостового Елю", використавши майже 10 тонн черствого хліба. І цей бізнес зростає. Хмільний напій за хлібним рецептом готують броварні в Нью-йорку, Ріо-де-Жанейро та Кейптауні.