Українські фермери представили у Києві 200 різновидів сиру [ Редагувати ]
Happy Cheese Day! У Києві напередодні пройшов фестиваль сиру. Українські фермери презентували понад 200 різновидів цього продукту. Скуштувати їх приїхав і один із найвідоміших світових майстрів сироваріння. Тож чи можуть українці скласти гідну конкуренцію європейським виробникам - розкаже наш кореспондент Даніїл Снісар.
Запашні, різнокольорові. З горіхами та кропивою. Або ж - без жодних домішок, лише з молока та закваски. Від розмаїття сирів - розбігаються очі. І виготовили їх не закордонні майстри. А звичайні українські інженери та бухгалтери, які вирішили довести - вітчизняний чедер, моцарелла та пармезан - можуть бути не гірші за європейські.
"Это маленькие крафтовые производители. Крафт - это ручная работа. Это сыры, которые сделаны вручную, с любовью из молока животных, которые, как правило, на свободном выпасе. Полностью из натуральных ингредиентов. Мы отслеживаем и не допускаем здесь каких-то промышленных производств", - розповідає Ірина Дем'янюк, організатор фестивалю.
Поціновувачі цього кулінарного мистецтва кажуть - крафтові сири українського виробника від імпортних відрізняє хіба що ціна. Яка іноді в рази нижча.
"Ми з чоловіком кілька років тому купили ферму та зайнялися козами та коровами. Дуже багато людей, які приходять до нас говорять - ми таких сирів навіть у Європі не куштували", - розповідає Олена Зорянова, майстер сироділля з Черкащини.
Нашим фермерам вдалося здивувати навіть гуру у світі сироділля - автора кількох кулінарних бестселерів - канадського майстра Девіда Ешера. Від українських сирів він у захваті.
"Ваші крафтові виробники виконують свою роботу на відмінно! Смакують вироби так само добре, як і європейські. Без сумніву - деякі авторські сири мають усі шанси бути визнаними у світовій кулінарії", - похвалив Девід Ешер, майстер сироділля з Канади.
Більшість сирів - виготовлена з козячого молока, розповідають фермери. Дехто спеціально привозив тварин з-за кордону.
"Это все делается "с нуля". Здесь нет никаких добавок. Здесь нет соли, здесь нет перца, орехов. Это чистое молоко", - переконує Олена, майстер сироділля з Київщини.
Фермери кажуть - продукт не може коштувати дешевше, ніж вартість молока. А його для виготовлення 1 кілограма сиру потрібно щонайменше 10 літрів.