Історичні традиції: на Полтавщини відроджують автентичну випічку [ Редагувати ]
Автентичну випічку вісімнадцятого століття відроджує майстриня з Котельви на Полтавщині. Дівчина поєднує архаїчні традиції з власним художнім баченням. Що таке "панянка" та що відрізняє її від котелевського коржика, знає Юлія Касян.
Цій панянці вже більше 10 років. Тепер це наша сімейна реліквія. Наш такий своєрідний артефакт.
Ще з 18 століття на Котелевщині Полтавської області до Різдвяних свят місцеві майстрині готували особливу автентичну випічку - "панянку". Пекти панянки Оксана навчилася у своєї родички, і так захопилася, що вирішила не лише відродити традиційне розписне печиво, а й на його основі зробити власне.
"Я розуміла що панянки-це виключно обрядове печиво, його печуть раз на рік, лише на Різдво, а мені малювати ще хотілось. В дитинстві мама нам пекла коржики. Саме коржики. Сама собою мені прийшла ця ідея, чому б не взяти мамин коржик за основу своєї творчості", - розповідає Оксана Дорошенко, майстер випічки "котелевського коржика".
В давнину "панянки" готували пісними, - з борошна, цукру, води та амонію. Тісто видавлювали спеціальними формами, фарбували лише в червоний колір і розписували візерунками з крохмальної поливи. Оксана говорить - тепер випічка стала різноманітнішою - змінився й рецепт, і оздоблення коржика. Ідеї для малюнків Оксана бере з природи та стародавніх українських орнаментів.
"В коржику я можу бути абсолютно ким захочу. Можу бути вишивальницею, можу бути гончарем, можу бути художником. Взагалі я ніколи не планувала і не планую робити з цього бізнес, в першу чергу для мене це справа для душі", - розповідає Оксана Дорошенко, майстер випічки "котелевського коржика".
Своєю випічкою майстриня частує родичів та друзів. А ще - мріє навчати пекти" котелевський коржик" охочих.
Традиції-вони не повинні консервуватися. Вони не повинні зациклюватися тільки на от одному архаїчному. Треба я вважаю розвивати і доповнювати своїм. Бо так само ті два століття назад так само хтось, колись створив цю панянку і вона не була архаїчною. Вона тоді була новаторською.
Оксана сподівається, що її коржик знову стане симовлом Котелевщини, як колись ним була панянка.