Студенти із Сум винайшли їстівні пакети (відео) [ Редагувати ]
Україна до такого кроку ще не готова, але принаймні рухається в цьому напрямку. Студенти сумського вишу - на заміну пластиковим - розробили екологічні пакети. Вони повністю з натуральних компонентів, розкладаються вже за місяць, а за бажання - їх можна навіть їсти, як звичайну лапшу.
Студенти та викладачі сумського університету вже тривалий час намагаються знайти заміну пластиковому посуду. Ось результат найперших спроб винайти еко-аналог звичайного поліетиленового пакета.
"Однажды при исследовании полисахаридов, мы заметили, что капля раствора полисахарида при высыхании дала пленочку. Мы попробовали на прочность и она оказалась достаточно эластична. И похожа на полиетилен", - говорить Дмитро Бидюк, доцент кафедри харчових технологій.
За аналогією до гранульованого пластику, з якого і виготовляють поліетиленові предмети, сумські науковці розробили полісахарид у гранулах. Далі їх розмочують і кладуть під прес.
"Після цього ми кладемо цю заготовку у шафу, включаємо її. І через деякий час гранули плавляться і формують однорідну плівку".
Усі початкові зразки, розповідають науковці, мали недолік - вони швидко розсихалися й ламалися. Тож технологію взялися вдосконалювати. І нарешті досягли бажаного результату. Перші вдалі пакети зберігаються в лабораторії вже понад місяць. Не втратили ані зовнішнього вигляду, ані своєї практичності.
"Ми розробляли ще початкову формулу. Це були стаканчики, які назвали Смакотара. Екологічно чиста упаковка, яка розкладається. Я намагаюся не користуватися ні пластиком, ні поліетиленом. Я більше довіряю склу та паперу", - говорить Марія Корнієнко, студентка третього курсу факультету харчових технологій.
Тепер студенти та викладачі вишу працюють над смаковими властивостями еко-тари.
"Оскільки ці пакети складаються із натуральних компонентів, барвники теж натуральні, тому їх звичайно можна з'їсти, але їх треба замочити, щоб вони стали такі набряклі, їх можна зробити солодкими і їсти як звичайну лапшу", - говорить Дмитро Бидюк, доцент кафедри харчових технологій.
Ідею та перші зразки своєї смакотари науковці повезуть до Копенгагена на світовий конкурс стартапів. Утім, запевняють - продати розробку для запуску масового виробництва погодяться лише українським компаніям.