В Рівненській області отруїлися десятки школярів [ Редагувати ]
Масове отруєння дітей в Рівненській області. На лікарняних ліжках опинилися 22 вихованці школи-інтернату і двоє дорослих.
Перші вихованці Мізоцької школи-інтернату потрапили до інфекційного відділення районної лікарні ще 19 вересня. За кілька днів госпіталізованих було уже десять. До лікарні доставили і двох працівників закладу - вихователя і кухара.
"Всі дорослі працівники Мізоцького інтернату. Діти там підопічні. У всіх хворих однакова симптоматика, із скаргами на підвищення температури тіла, блювоту і біль у животі", - повідомила Людмила Ткачук, завідувач інфекційним відділенням Здолбунівської районної лікарні.
Десятирічна Даша на лікарняному ліжку вже шостий день. Біля дитини чергує мама. Каже, - після того як дочка поскаржилася на біль в животі, - їх викликали у школу.
"Забрали додому, в неї температура 39, знепритомніла. Ми визвали "швидку", - розповідає Ольга Островська, мати вихованки Мізоцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату.
У сусідній палаті - одинадцятирічний Віталій. Його швидка забрала прямо зі школи. Хлопчику першому стало погано, ще на ранковій зарядці.
"Я на сніданку був на зарядці, мене скрутило. - Як скрутило? - Колобком, полежав в ізоляторі трохи і забрала "швидка". Температура під сорок була", - розповів Віталій, вихованець Мізоцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату.
Навчальний заклад відразу ж закрили. Усіх вихованців - а їх більше двохсот - відправили додому.
"Призупинили навчання. Викликали, повідомили батьків. Діти були розібрані. Все продезинфіковано. Карантину немає ніякого. У нас заклад для дітей з особливими освітніми потребами", - стверджує Юлія Горчак, заступник директора Мізоцької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату.
Причиною отруєння вихованців і вчителів Мізоцької школи-інтернату стала сальмонела. Це вже підтвердили лабораторно. Поки робили аналізи, кількість хворих зросла удвічі.
"Цей збудник ми виявили від хворих, а також в готовій сировині, в м'ясі сирому охолодженому та на кухонних поверхнях харчоблоку. Обставини, що сприяли поширенню спалаху - це не дотримання особистої гігієни, порушення санітарно-гігієнічних вимог під час зберігання та приготування продуктів", - повідомив Віктор Мороз, завідувач епідвідділом Рівненського обласного лабораторного центру.
Через спалах інфекції усі навчальні і спальні корпуси та їдальню - продезинфікували. Зараз приміщення зачинені. Коли відновлять навчання, поки що невідомо.