Гастрономічна лотерея: як не потрапити на лікарняне ліжко після відвідин магазину [ Редагувати ]
М'ясо в асортименті: з африканською чумою, нашпиговане антибіотиками або просто з душком "другої свіжості". Причому купити такий товар можна всюди: і на стихійних ринках, і у великих супермаркетах.
Хто контролює якість продуктів? Яке покарання для недобросовісних виробників та продавців? І головне - чи є в нас на ринку якісне м'ясо?
Галина Якушко провела ревізію. Її результати - дивіться далі.
Просто на підлозі та брудних прилавках:
"Я не желаю меня снимать!"
"Другої свіжості" та першого рівня небезпеки.
"Чи безпечні вони? На жаль, ні!"
Українське м'ясо - причина зіпсованого здоров'я покупців та поганої репутації продавців.
"Вы не в супермаркете! Молодой человек, я вам улыбаться не буду!"
Львівська обласна інфекційна лікарня. На ліжках - з десяток пацієнтів. Дмитро з сином тут уже майже тиждень. Напередодні пообідали в одному з фаст-фудів. Де саме - не кажуть. Єдине, говорять, обрали начебто безпечне дитяче меню. Їли курячу котлету.
"За ним, напевно, доїв дитяче меню, і тому він промивається в сусідньому відділені", - говорить Володимир Дикий, пацієнт Львівської обласної інфекційної лікарні.
"Пацієнт поступив до нас в стаціонар, стан середньої важкості. Власне, свій стан пов'язує з вживанням м'ясних продуктів харчування", - повідомила Людмила Гринів, лікар-інфекціоніст.
І таких випадків - тисячі по всій країні! Курятина, нашпигована антибіотиками. Несвіжа свинина або яловичина з вірусами. Весь цей асортимент - широко представлений на українських прилавках. На стихійних ринках та на офіційних на базарах, у маленьких крамничках та супермаркетах.
За останній рік працівники "Держпродспоживслужби" виявили понад 30 тисяч тонн небезпечного м'яса.
Виробники-порушники заплатили в державний бюджет майже 7 мільйонів гривень. Та це лише краплина у морі! І сума штрафів могла б бути вищою, і кількість вилученого м'яса - більшою. Все тому, що перевірки проводять украй рідко.
"Випадків не так багато, так як кратність перевірок не така велика. Об'єкти підпадали під незначний ступінь ризику, вони перевірялися раз в 5 років!", - говорить Микола Білоус, начальник управління державного контролю "Держпродспоживслужби".
То скільки небезпечного м'яса у столиці? Ми вирішили перевірити з експертом захисту прав споживачів Максимом Несміяновим. І влаштували рейд базарами та супермаркетами.
Дарниця. Спальний район Києва. На узбіччі розкинувся вуличний ярмарок. Продають усе - від кропу до копченостей:
"Вот такой формат был бы идеален для продажи мяса. Если бы мясо продавали хотя бы так - оно не соприкасается с дорогой, которая находится рядом".
Замість прилавків - розкладачки, столи встелені лінолеумом та дошки з картоном. Рубають м'ясо просто неба, ось тут - на узбіччі траси. В хід іде все: ножі сокира і... віник:
"От віник - то ми купили додому, що вам ще розказати, це новий віничок!"
Продавці кажуть, м'ясо купують у селян, потім - віддають ветеринару на експертизу. То ж за якість - відповідають. Води на ярмарку немає, тож ножі миють, хіба що, раз на день.
"Где вы его мыть собираетесь? - Дома! - А не кажется, что это очень редко мыть его раз в день? - Сонечко, есть специальный нож для мяса, есть специальный нож для сала и вы зайдите в магазин, да понюхайте - как там мясо воняет".
Йдемо у звичайний м'ясний кіоск. Вода тут теж у дефіциті. Її привозять хіба що в пляшках. На прилавку - кілька видів м'яса. Курятина підсохла. Документів на продукцію немає. Вітрина потрощена:
"Нельзя использовать такую вот стеклянную. - Ну, поломалось!!! Что сделать - это ж не "чайка", что значит, оно поломалось?"
Ще одне порушення - ось такі багаторазові шпажки із цінниками.
"Эти палочки трудно обрабатываются и не часто их, на самом-то деле, и промывают. Когда вы видите такую вот штучку - надо просить мясо, которое не было проколото вот этой вот".
А далі - крамнички одна за одною зачиняються. Бачити нас не раді.
"Мы идем в магазин купить мяса, у нас съемки не согласованы"
Кілька хвилин інспекції в одному з супермаркетів - і одразу знаходимо протерміновану курятину.
"Видите, она сделана 6 числа, срок реализации 7 дней, то-есть, до 13. До вчерашнего вечера это мясо можно было продавать".
Проте, вчорашня курятина лежить на прилавку і чекає на неуважного покупця... Поруч - розбита вітрина.
"Мы в иностранном магазине. Обрати внимание, битая витрина, вон видишь, раз-два".
Та навіть правильні умови зберігання не гарантують безпеку:
"Фактично все м'ясо в Україні вирощують з антибіотиками".
Часто українські підприємці, аби здешевити виробництво, заздалегідь годують антибіотиками здорову худобу, аби та не захворіла. А кволе поголів'я не ізолюють, бо не мають для цього приміщень. Її забивають, а потім - продають.
"Україна вся, взагалі, з проблемою африканської чуми свиней. Іноді ми бачимо, що в окремих регіонах раптом суттєве зниження ціни на м'ясо, на сало. Чому це відбувається? Тому що люди розуміють, що в них вже або є такий випадок, або вони вважають, що фактично, зараз це може відбутися. І вони продають м'ясо досить швидко і іноді ми не знаємо, що це за м'ясо. А це якраз тварини з африканською чумою свиней!", - зазначив Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників України.
Перевірити, чи є в м'ясі небезпечний вірус, чи нашпиговане воно антибіотиками - не око неможливо. Це можна зробити лише в лабораторії. У крамницях такі перевірки, звісно, не проводять. Виробників теж, фактично, не перевіряють. Тож і виходить, що похід в магазин чи на базар - це "гра в лотерею". Натрапив на добросовісного виробника та продавця - вважай виграв.
"Слід купувати саме в тих містах, які хоч законодавством забезпечують гарантію того, що там воно має бути якісним, що туди можна прийти перевірити. Стихійні ринки і стихійні місця торгівлі ніхто не перевіряє. Звертати увагу, як увесь світ робить, на торгові марки. Тому що знані торгові марки їм не вигідно", - радить Микола Білоус, начальник управління державного контролю "Держпродспоживслужби".
Для зберігання м'яса в вакуумі необхідна температура до "мінус" 18 градусів. Упаковка має залишатись цілісною. Охолоджений продукт необхідно тримати в спеціальних холодильниках - від 0 до "плюс" 5 градусів. Бо інакше - виробник за зберігання свого продукту не відповідає.
"Оцінюємо колір, колір самого м'яса, колір жиру, який тут присутній. Однорідний колір м'яса без сіро-зеленого і однорідний колір біло-жовтуватий жиру без вкраплень сірого, або інших кольорів. Також можемо перевірити консистенцію та пружність даного продукту. При натисканні - бачимо, що м'ясо повинно відпружинити", - розповідає Олена Салацька, експерт з якості продуктів.
Цього року посилили відповідальність виробників, продавців та рестораторів. Відтепер, за отруєння людей - покарання для юридичних осіб 125 тисяч гривень, для фізичних - 83 тисячі. От тільки їхню вину довести вкрай важко. Потрібні фото-докази, чеки та купа довідок. А потім - ще місяці судової тяганини.
Відтак, поки безпека покупця - справа уважності самого покупця.