Малазійські рибалки практикують ловлю риби за допомогою слуху (відео) [ Редагувати ]
Вони слухають, як співають риби.
Малайзійський рибалка та його син практикують стародавню місцеву рибальську техніку - свою здобич шукають завдяки звукам під водою.
Причому лише певний вид риби. Усіляку дрібноту не чіпають.
Своїми методами батько й син намагаються протистояти промисловому рибальству, яке нещадно виснажує морську фауну.
Він чіпляється за борт човна, занурюється у воду з широко відкритими очима та слухає, як співає риба. 68-річний Муххамад Харун один з останніх у Малайзії "слухачів риб" - послідовник таємничого і вмираючого місцевого мистецтва.
Муххамад Харун, слухач риб:
- Загалом ми використовуємо наші вуха. Але через деякий час ви вже можете відчути рибу, навіть якщо вона дуже далеко від вас. Ви слухаєте і наче дивитеся через дзеркало - ви можете побачити скумбрії, сардини, але ми шукаємо тільки особливу рибу - рибу горбиль.
Свої знання та вміння чоловік передає єдиному учневі - своєму синові. Інші "слухачі" вже померли, пішли на заслужену пенсію або звернулися до сучасних технологій, які дозволяють у кілька разів збільшити вилов. Проте нові методи нещадно спустошують морський світ. Дослідження показують - за останні 20-ть років через перевилов Малайзія втратила 92 відсотки рибних ресурсів.
Зураіні Харун, слухач риб:
- Щороку промисловий вилов лише зростає. Все змінилося. Рибні ресурси бідніють, це відбувається через використання траулерів.
Колись риболовля годувала родину чоловіка, тепер вона стала зовсім не прибутковою. Затрати на паливо для човна окупаються мінімально, та й щоб знайти хороший улов доводиться годинами їздити під палючим сонцем, а потім ще стільки сидіти у морській безодні. Інколи пошуки риби займають кілька днів.
Проте ні батько, ні син не цураються давньої справи.
Зураіні Харун, слухач риб:
- Я не маю ще достатнього досвіду, тому не можу похизуватися таким результатом, як мій батько. Я просто знаю, як вийти в море. Я не хочу, щоб ця традиція вмирала. Я обов'язково навчу цієї справи своїх синів.
Малайзія - один з лідерів споживання морських продуктів на душу населення. В середньому за рік одна людина з'їдає їх майже шість десятків кілограмів. Це більше, ніж у Японії.
Всесвітній фонд дикої природи попереджає, якщо промислове рибальство в країні далі буде розвиватись такими темпами, то через 35 років малайзійські води залишаться без риби.