В Феодосии прошел фестиваль винодельчества [ Редагувати ]
А от у Феодосії цими днями не їли, а пили. Там пройшов міжнародний фестиваль вина. На ньому можна було не лише про-дегустувати найкращі витвори кримських виноробів, а й взяти участь у приготуванні справжнього вина - українські винороби щедро ділилися з туристами секретами свого виробництва. Розповідає Максим Кошелєв.
Максим Кошелів, кореспондент:
- Феодосія - одне з найдавніших міст Європи - їй 2 з половиною тисячі років. І з давніх часів вона славилася своїм вином. Лише з розпадом Радянського Союзу виноробство тут прийшло у занепад. І зараз за допомогою винного фестивалю місто намагається повернути собі минулу славу.
Влаштовуючи фестиваль вина, міська влада Феодосії розраховує убити одразу двох зайців. Привабити туристів - і цим продовжити курортний сезон і підняти престиж місцевих виноробів на світових ринках.
Олександр Бартеньєв, міський голова Феодосії:
- Да нету раскрутки настоящей этого продукта. Люди бьются над созданием новых сортов вина. Борются за рынок сбыта.
Ось так народжується вино. На заводі ягоди винограду відокремлюють від гребенів. Отриману рідку масу - мезгу - пресують і відправляють на бродіння. У винарів - свої секрети, як зробити добре вино. Наприклад, каберне.
Сергій Лагерєв, заступник директора винзаводу з виробництва:
- Мезга - она всплывает, она плавучая. И для того, чтобы получить вина более экстрактивные, более насыщенные - эту шапку необходимо погружать. Данные резервуары позволяют погрузить шапку и провести брожение более качественно.
На фестивалі феодосійським хмільним напоєм зацікавилися німецькі та китайські бізнесмени. Чиновники тішаться - це гарна новина, адже успіх виноробів допоможе поповнити міський бюджет. Закінчився ВинФеоФест обранням королеви вина. А всі охочі - як у давнину - змогли почавити виноград ногами, який теж згодом стане вином.
Максим Кошелєв, Віталій Зятковський - Новини, Телеканал Інтер, Крим