Японские повара смогут готовить ядовитую рыбу без лицензии [ Редагувати ]
Риба прихованої дії. В Японії дискутують про майбутнє знаменитого місцевого делікатесу - риби фугу. Причиною тому стали нові правила її продажу в ресторанах. Чому занепокоєні токійські шеф-кухарі - розповість Надія Дерманська.
Один неправильний рух і рибу можна викидати. У внутрішніх органах фугу міститься отрута, страшніша навіть за ціанистий калій. Донині подавати таку рибу до столу в Токіо довіряли лише шефам з ліцензією. Таким, як кухар Наохіто. За новими правилами, тепер мати такий документ не обов'язково.
Наохіто Хашімото, шеф-кухар токійського ресторану:
- Я хотів би, аби люди не забували: неправильно приготовлена риба фугу може бути смертельною. Думаю, політики трохи втратили пильність, запровадивши нові правила.
Фугу - делікатес недешевий. У ресторані Наохіто Хашімото скуштувати її обійдеться у 120 доларів за порцію. Токійські урядовці, прийнявши нові правила, хочуть збільшити кількість ресторанів, де її подають, а заразом - і знизити ціни. Запевняють, - на якості страв це не позначиться.
Хіронобу Кондо, співробітник департаменту контролю за якістю їжі:
- Хвилюватися не варто. Від нововведення виграють і споживачі, і ресторани. Хочу сказати, що в інших містах Японії правила навіть більш ліберальні і звідти поки що не надходило тривожних сигналів.
За останнє десятиріччя кілька випадків отруєння екзотичною стравою зафіксовано все ж було. Саме тому наїдки з фугу називають у Японії "делікатесом для сміливців". Колись серед японських куховарів існувала традиція, в разі отруєння клієнтів, кухар мав з'їсти всю страву або ж накласти на себе руки. Наохіто Хашімото закликає новачків у куховарстві бути максимально уважними. Аби до старої традиції не повертатися.
Надія Дерманська, "Новини", телеканал "Інтер"