Масляный баран и ржаной хлеб Беларуси признали культурным наследием ЮНЕСКО [ Редагувати ]
Традиційні білоруські страви - масляного баранчика і житній хліб - внесли у список культурного спадку Юнеско. Наїдками, яким уже понад двісті років країна планує заманювати туристів. І якщо житній хліб для білорусів, діло звичне, то як готувати масляного баранця, мало хто знає. Про смачну білоруську гордість далі у сюжеті.
Масло, обов'язково домашнє, наче пластилін господиня розминає руками. Вона буде ліпити з продукту баранчика. Саме цю тварину білоруси традиційно роблять на Великдень. Ось уже 200 років.
На одного такого баранця у господині йде ціла година. Найважче вдається кучерява вовна. Треба масло видавлювати через марлю. Їдять такі витвори білоруси із житнім хлібом, який теж внесли у список нематеріального спадку Юнеско. У ньому немає ні грама дріжджів. Весь секрет у заквасці із житньої муки.
Степанида Лупач, мешканка села Дерковщина Глубокського району Вітебської області:
- А вот дежку не хотели одалживать. Каждая хозяйка готовит хлеб по-своему. А если, что-нибудь горячее, например, в дежку влить, дежка запарится. Будет уже не та кислота у хлеба.
Тісто на такий хліб місити треба півгодини. Степаниді Лупач, любительниці сільської білоруської кухні у цьому допомагає внук.
Такими традиційними стравами білоруська влада хоче заманити до себе туристів. Для цього планують створити навіть спеціальну пічку, де кожен охочий міг би культурну цінність білорусів спекти самотужки.
Ольга Чепіль, Новини, Телеканал "Інтер"