У Білорусі пройшов фестиваль дерунів (відео) [ Редагувати ]
Багато картоплі не буває.
Культ бульби в Білорусі має різні форми. Цього разу вихваляють національний продукт - деруни.
Сусіди присвятили цій страві цілий фестиваль. Як все пройшло, і чи вдалося нагодувати гостей, в сюжеті кореспондента Подробиць Марії Биби.
Не мало, не багато 350 кілограмів дерунів. Саме стільки приготували учасники першого у Білорусі національного фестивалю цієї страви. Поласувати ними прийшло чотири тисячі білорусів.
Подивіться навколо, як люди прийшли. 15 хвилин фестивалю - повні галявини. У людей є потреба радіти, святкувати. У людей є така потреба. Ми тільки створили антураж, умови для такого свята", - розповів організатор фестивалю Юрій Бубнов.
Традиційно деруни готують із тертої картоплі, з додаванням яєць, борошна, цибулі, інколи навіть часнику. Й обсмажують на олії.
Така невигадлива страва у Білорусі частина національної культури. Тому про деруни тут не лише пишуть у кулінарних книгах, але й співають у народних піснях.
"Відмінно! Молодці! Чесно кажучи, ми з дружиною прийшли, щоб порадіти за нашу культуру білоруську, що такі свята створюються, тобто це наше коріння. Чим більше ми будемо любити свою країну, тим буде наша країна краще", - розповів гість фестивалю Олександр.
Організатором фестивалю став державний університет продовольства міста Могильова. Аби насмажити тисячі дерунів, використали 10 мішків картоплі.
Гостей було кілька тисяч, та організатори переконують - нагодували усіх.
Марія Биба, Телеканал "Інтер".