У Чернівцях підняли ціни на хліб до 5 грн попри рекордний урожай (відео) [ Редагувати ]
Добрий урожай - не запорука ситості.
Такого висновку дійшли в Чернівцях. Там подорожчав хліб.
Це попри рекордні майже 60 тисяч тонн зернових, які цьогоріч заготували в області.
Ще кілька місяців тому чиновники вихвалялися здобутками і запевняли, що здорожчання не буде.
То ж що змінилося, дізнавались наші кореспонденти Олена Мітясова та Ольга Паламарюк.
Вона довго приглядається до цін і віддає на хліб останнє. Пенсіонерка Марія Юріївна вчиться економити на всьому.
"Звичайно, важко. Як пенсія 1046 гривень, а на хліб в місяць виходить 350-400 гривень на таку сім'ю. Це багато!", - скаржиться пенсіонерка Марія Корчова.
За останній місяць хліб у Чернівцях дорожчав двічі: спочатку на 30 копійок, вдруге - на 20. Тепер відпускна ціна найдешевшого, соціального майже 5 гривень.
Фермери і сільгоспвиробники заявляють - це спекуляція. Адже їхня пшениця вартує, як і минулоріч.
"Такого беззаконня, некерований процес, як сьогодні, я, наприклад, за 43 роки не бачив. Кожен вирішує сам по собі. Не працюють закони", - запевняє сільгоспвиробник Степан Глігор.
Аграрії ж пояснюють, мовляв борошно - це лише половина вартості хліба. Решта 50% - це енергоносії, транспортні витрати та зарплатня. Тож хліб дорожчає усюди.
"Якщо порівняти ціни на Україні, то я знаю, що ціни в Івано-Франківщині, Тернопільщині в них десь і 70, і 80 копійок. І до гривні!" - пояснює виконувач обов'язків директора Департаменту агропромислового розвитку Чернівецької ОДА Василь Сандуляк.
Останні два місяці ціну хліба на ринку не контролює жоден орган, розповідають експерти. Раніше цим займався Антимонопольний комітет та Держцінінспекція.
Тепер виробникам достатньо лише повідомити обласний Департамент економіки про нову вартість. Цим і користується Чернівецький хлібокомбінат - на ринку він займає монопольну позицію. Тож і диктує свої ціни, кажуть експерти.
"А чому би не розіграти цю ціну на тендерній основі між всіма виробниками? І запитати: ми дамо цю муку для виробництва тій фірмі, яка зможе забезпечити найкраще співвідношення між ціною хліба і ціною муки?" - пояснює економічний експерт Богдан Сторощук.
Поспілкуватися із директором підприємства нам не вдалось. Робочі телефони не відповідають, на територію заводу журналістів не пустили.
Тим часом від підвищення цін на хліб насамперед страждають прості люди, такі як Марія Юріївна.
Олена Мітясова, Ольга Паламарюк, Ігор Ріга, телеканал "Інтер", Чернівці.