Волонтери Буковини нагодують військових домашньою консервацією [ Редагувати ]
На Буковині вирішили нагодувати солдатів домашньою консервацією.
Там волонтери спільно з селянами взялися гуртом квасити капусту, зібрали приладдя, скинулися на спеції, а овочі дав місцевий фермер.
Замахнулися, не мало-не багато, на тонну вітамінного частування.
На патріотичних вечорницях побували і наші кореспонденти: Олександра Казакова та Ольга Паламарюк.
Робити домашню смакоту в Лужанах зібралося чи не півсела. Необхідне приладдя, каструлі, тарілки і терки, до клубу господині принесли із собою.
"Пані Мізія пішла купила мішки, дівчата принесли шатківниці, той купив перець, той приніс із дому перець, той - цибулю, той - шітківнички. Тобто, люди. Їм треба тільки клич!" - розповіла Лужанський селищний голова Наталія Катрюк.
Із Овочами допоміг місцевий фермер: безкоштовно віддав тонну свіжої капусти і кількадесят кілограмів моркви. Працюють жінки під музику співають народних пісень.
"Якщо велика головка, то ми ріжемо надвоє, щоб легше терти. А якщо маленька, щоб вона не йшла пластами великими, ми її надрізуємо і січемо", - розповіла жителька селища Лужани Марія Кепко.
Готувати домашнє соління прийшли, переважно, пенсіонери. Дехто прихопив і малечу. Натерту капусту господині перемішують із подрібненою морквою.
За місцевим рецептом, туди ж додають сіль, перець та лавровий лист. Усе висипають у величезні бочки для закваски.
У цих бочках капуста простоїть ще тиждень. Потім - поїде на Схід.
"Домашню їжу просять хлопці. Просять щось добреньке привезти. Пробуємо привезти щось добреньке. Тому що держава дуже мало годує солдатів!" - розповів волонтер Віктор Колісник.
На таких вечорницях жінки не лише готують соління, а й планують, як допомагатимуть військовим наступного разу. Вже домовились: готуватимуть м'ясні консерви.
Сировину, знову ж таки, обіцяють місцеві фермери.
Олександра Казакова, Ольга Паламарюк, Ігор Ріга, новини, телеканал "Інтер", Чернівецька область.