Кращі баристи України змагалися у приготуванні кави (відео) [ Редагувати ]
І ще один чемпіонат - кавовий. Цими вихідними понад півсотні професійних бариста намагалися віднайти ідеальний спосіб приготування цього напою. Чи вдалося - Іванна Ілліна знає.
Температура, сорт кави та спосіб приготвування. Який він ідеальний напій? У Києві бариста з усієї України ділились власними секретами приготування.
Чемпіонат серед кавоварів у столиці проходить 4 рік поспіль. Аліна одна із тих у кого звичайна любов до цього напою переросла в улюблену професію. Дівчина каже, ідеальна кава має бути приготована за простим рецептом та обов'язково власноруч.
"Это просто чашка, смолот кофе крупним помолом. Називается по-бразильськи заваривание. И ты просто 5,5 грам кофе на 100 мл завариваешь горячей водой, не кипяченой, до 95 градусов", - говорить Аліна, бариста.
Щоправда, на змаганні суддів таким рецептом не здивуєш. Тож більшість вдалась до унікальних сортів зерна з іноземних країн та особливого заварювання
"Буду готовить кофе методом пуровер. Это будет зерно из Роанди. Температура от 89 до 93 градусов в зависимости от обработки зерна", - говорить Дмитро, бариста.
Зварену учасниками каву смакують у трьох температурах: гарячою, теплою, та холодною. Це роблять з метою перевірити чи змінюється смак у всіх станах. Якщо ж він стабільний - напій автоматично отримує хороший бал.
"Оценивают, в первую очередь, это вкус напитка, который готовит бариста и технику исполнения", - говорить Дмитро Скляренко, суддя чемпіонату.
На підготовку до змагань кожен учасник витратив більше півроку, адже нагорода неабияка.
"Кожен переможець такого чемпіонату їде далі на світовий чемпіонат", - говорить Роман Тугашев, засновник фестивалю.
Терпкий еспресо, міцний американо, легкий капучино та охолоджувальний глясе. І, хоча, улюблений напій кожен обирає самостійно, професійні бариста з різних куточків України вкотре довели, що кава не просто бадьорить, а об'єднує людей.