Колумбія першою в світі ухвалила закон про "шкідливу їжу" [ Редагувати ]

Колумбія першою у світі ухвалила закон про "шкідливу їжу", який запроваджує акцизи на купівлю чіпсів, шоколадок та газованих напоїв.
Податок застосовуватимуть до ультраперероблених продуктів (наприклад, сухі сніданки, нагетси та йогурти), а також товарів з високим вмістом солі та жирів (шоколад і чіпси).
Податок підвищуватимуть поступово: спочатку стягуватимуть 10%, у 2024 році до 15%, а потім і до 20%.
Законодавці мотивують закон турботою про здоров'я громадян - третина дорослого населення Колумбії страждає на підвищений кров'яний тиск, а чверть смертей припадає на інсульти та серцеву недостатність. Пояснюється це, зокрема, дієтою колумбійців - жирною їжею з підвищеним рівнем натрію та солі.
Раніше інші країни Латинської Америки - Перу та Еквадор - на лицьовій стороні упаковки почали маркувати продукти, які містять цукор або насичені жири.
Закон про "шкідливу їжу" вже підтримали експерти в галузі охорони здоров'я. За їхніми словами, ініціатива схожа на оподаткування тютюнових виробів або напоїв з високим вмістом цукру і може стати прикладом для інших країн.
Критики зазначають, що закон негативно вплине на боротьбу Колумбії з інфляцією, високими цінами на продукти та бідністю.
Як альтернативу вони запропонували знизити ПДВ на здоровіші продукти:
Зрештою, мета промислового виробництва продуктів харчування - не харчування, а заробляння грошей. Виробників не хвилює, чи будуть споживачі їсти їжу, від якої вони можуть захворіти чи померти.
Нагадаємо, лікарі назвали продукти для покращення роботи мозку.