У Чернівцях провели етнографічне свято "Буковинське пущення" [ Редагувати ]
У Чернівцях завершили масляний тиждень етнографічним святом "Буковинське пущення". Просто неба готували вареники, пампухи та пригощали ними відвідувачів. Пущення святкують цілий тиждень перед Великоднім постом. І кожний день має свою традицію. Більше про буковинську Масницю - розповість Ольга Лучек.
Попри дощ відвідувачів у музеї просто неба щогодини стає більше. Біля розпаленого вогнища порається пані Тетяна. Ґаздиня всю ніч ліпила вареники з різними начинками.
Наступає піст, треба бути готовому до нього не тільки фізично, а й духовно, підтримувати традиції, тісто на вареники заварене на старому рецепті, заварне тісто.
І саме вареники, а не «млинці» готують на пущення, зауважує ґаздиня і ділиться з нами давніми кулінарними секретами.
Щоб наші вареники не розварювались, не розірвалися, ми їх спеціальною мотикою дерев'яною перемішуємо, щоб вони гарно зараз сплили.
І ось вареники з картоплею вже готові.
Ми їх вибираємо. До вареників у нас є нажарена насмажена цибулька. А зараз ми закинемо другу партію з сиром.
Учасники свята переконані, наше сучасне уявлення про Масницю - наслідок радянізації України. Влада штучно намагалася створити один народ і замінити усі звичні традиції масовими святами та "пиятикою".
Алла Іллаш, директорка Кельменецького центрального будинку народної творчості та дозвілля:
Якщо порівнювати це свято із росією, ми не хочемо її нагадувати сьогодні, але дехто згадує слово масляна, то ми кажемо, що масляної як такої в нас не було. Це є пущення. Тобто це підготовка тижня до, коли вже наступав піст.
Іван Пілат, директор Чернівецького обласного музею народної архітектури та побуту:
Маємо пам'ятати своє, і поширювати своє, і вивчати своє, і берегти свої традиції, звичаї, звідки, хто ми, яке наше коріння, чиї ми діти.
До пущення готуються цілий тиждень. У наших предків було заведено не лише веселитися, а й очищатися перед постом. Важливо було попросити пробачення у всіх, кому міг вчинити щось зле.
Алла Іллаш, директорка Кельменецького центрального будинку народної творчості та дозвілля:
Прощений день в пущення, коли ми звертаємося до всіх і кажемо прощайте мені, тому що може там комусь щось сказав не добре слово, щось зробив не добре, але протягом цього тижня від понеділка до неділі відповідно ці дні відбувалися гуляння. Цей тиждень в основному був жіночим.
Хороводили, палили опудало, а ще обмінювалися рецептами найсмачніших вареників. Одні віддавали перевагу начинці з картоплею, а комусь до вподоби - з вишнею. Ярослав очікує улюблених вареників із сиром, адже саме їх готували на пущення у його родині.
Ярослав Адамчук, відвідувач:
В мене з дитинства завжди перша асоціація - це вареники з сиром в родині, коли ми збиралися разом у бабусі, мама, сестра бабусі ми всі разом ліпили й спілкувалися. Це якби щось таке особливе.
Організатори кажуть, берегти свої традиції, звичаї, історію та культуру - означає берегти й свою країну. А оскільки відзавтра розпочинається Великий піст, крім ласування варениками радять кожному підготувати себе ще й духовно.