В Києві майстри навчали виготовляти дідухи і варити кутю [ Редагувати ]
Виготовляти дідухи, варити кутю та вирізати різдвяні витинанки. Такого навчали вихідними на столичному ярмарку традиційного мистецтва. Народні майстри з’їхалися до музею Івана Гончара, щоб відтворити народні традиції. Чим саме дивували відвідувачів - розкажуть наші кореспонденти.
Виготовлено власноруч та з любов'ю до традиційного мистецтва. Майстри з різних куточків України зібрали під одним дахом власні витвори. Ялинкові прикраси із соломи, національний одяг, ляльки, глиняний посуд та інші цікавинки. Гості ярмарку від побаченого - у захваті.
"Відчувається, що тут все зроблено з любов'ю і в загальному з таким як би інтересом до минулого свого, ну от як би частинку душі своєї чи вкладають", - каже відвідувачка Ярослава.
А організатори кажуть, що хотіли не так здивувати, як нагадати про українські традиції. А ще - зробити добру справу.
"Метою проекту є популяризація різдвяних традицій, оскільки, завітавши на ярмарок, ви можете підготувати оселю до Різдва, підготувати придбати гарні українські рукотворні подарунки для своїх рідних, для дітей. Благодійна складова на нашому ярмарку - це подарунки для онкохворих діток Це так само важливо, оскільки напередодні дня Святого Миколая кожному з нас хочеться створити щось хороше", - каже заступник директора музею Івана Гончара Мирослава Вертюк.
А для охочих спробувати себе в народному мистецтві, влаштували майстер-класи. Малечу вчили робити витинанки, дорослих - в'язати головний символ Різдва - дідух. А для справжніх господинь розкрили секрети приготування куті.
"Зазвичай в кутю додавали мед і мак. Ось, треба розтерти в макітрі, додати родзинки і буде в нас традиційна кутя. Щоб кутя була особливо смачною, її треба залити узварчиком", - розповідає народна майстриня Оксана Радецька.
На ярмарку кожен майстер виготовив свою різдвяну зірку. Аби 7 січня вирушити з нею у різдвяну ходу.