В Ужгороді влаштували благодійний фестиваль пряників [ Редагувати ]
Казкові будиночки, мишенята, ялинки, олені, і все це - з пряників. Ужгородців протягом трьох днів частували солодкими витворами мистецтва на фестивалі пряників.
Там відкрили медове містечко, хатинки якого продавали з молотка на аукціоні. І все - аби допомогти у лікуванні маленькій дівчинці з Закарпаття.
Ось цей будиночок Анна готувала близько трьох днів. Казковий дім створений з пряників. Спочатку випекла стіни, згодом дах. У будівельно-кухарській справі, дівчина не новачок, однак каже, звести пряниковий будиночок робота доволі копітка.
"Найважче скласти, саме найважче. Кожна деталь окремо розмальовується і потім разом все скріплюється густим глазуром", - розповідає Анна Данилова, учасниця фестивалю "Закарпатський пряник".
А ось у цьому домі, розповідає майстриня Таміла, живуть добро та злагода. Їх разом із подарунками везуть у солодких санях дітям.
"Тут вони між ялиночок, серед лісу, їдуть до своїх діток, яким планують розвести подарунки", - показує Таміла Машкаринець, учасниця фестивалю "Закарпатський пряник".
"Пряникове містечко" в Ужгороді створюють місцеві кулінари вже третій рік поспіль. Всі роботи унікальні. Цьогоріч на солодких вулицях казкових будиночків більше сотні. Всі вони - лоти благодійного аукціону. Кошти з продажу передадуть на лікування Марійки Пенченко. Вона має вроджені вади внутрішніх органів.
"Це найбільше кількість за три роки. Кошти від продажу всіх цих будиночків підуть на лікування цієї маленької дівчинки Маші - вона зараз находиться на лікуванні в Італії", - зазначив Олександр Ляхін, організатор фестивалю "Закарпатський пряник".
На фестивалі відкрили ярмарок. Майстрині охоче діляться рецептом солодких шедеврів.
"Головним інгредієнтам цього - є мед, звичайно. Масло, також додаєте соду, цукор, ви це все нагріваєте - воно збільшується в масі і коли трошки охолоне - ми додаємо меланш і потім замішуємо борошном. І також, звичайно, це прянощі", - ділиться секретами Оксана Добош, учасниця фестивалю "Закарпатський пряник".
Пряник на Закарпатті, розповідають місцеві знавці, десерт традиційний. Медовий рецепт привезли переселенці з Німеччини. В музеях області зберігаються форми, якими користувалися 300 років тому. Страва ця була не тільки святкова, а ще й містична, адже пряники використовували і для ворожіння.
"Його різали на шматочки, а в середину клали знамениті записочки, або фігурки і проводили гадання - і на Андрія і на Різдво", - розповідає Федір Шандор, краєзнавець.
Усі будиночки пряникового містечка розпродали. Організатори сподіваються - зібрані кошти допоможуть Марійці успішно завершити лікування.