До Великоднього столу: майстрині Прикарпаття розкрили секрети приготування унікальних пасок [ Редагувати ]
"Чистий четвер" сьогодні відзначають християни східного обряду. За традицією саме в цей день господині печуть паски - великодній хліб. У кожної - свої рецепти і секрети.
Ще вдосвіта наша Жанна Дутчак вирушила у віддалене село на Прикарпатті, аби дізнатися секрети гуцульських майстринь.
Ми зараз на Гуцульщині - гірське село Космач. Воно не тільки найбільше на Прикарпатті, а ще й славиться тим, що його мешканці ревно дотримуються і бережуть народні традиції. І особливо тут шанують Великдень.
Святковий настрій в Космачі відчувається ще на в'їзді в село. На вулицях - натовпи дітей з великими кошиками та пакетами, вщент заповненими гостинцями.
Ми йдемо з Горішного присілка, заходимо до хати, у нас така традиція українська - кажемо їм Слава Ісусу Христу - і вони нам дають солодкого. І кажемо їм "простимі". І йдемо далі.
Від хати до хати малеча ходить щороку саме в чистий четвер. Це давня Космацька традиція, яку місцеві називають "ходити на вогник". В цей день космацькі господині беруться за випікання пасок. Приступають до роботи вдосвіта. Поки ми добралися до хати пані Наталі, вона вже замісила тісто і поставила на піч підходити.
Ми вже її беремо - отаке, вона файно підкисла.
У тісто пані Надія додала 25 збитих до легкої піни яєць, тому воно дуже жовте. Далі - на теплому молоці розвела дріжджі, і додала трохи топленого масла і маргарину. На самім маслі, каже господиня, паска може "сісти".
Наталія Книшук, жителька Космача:
І тоді замішуємо, довго треба місити - скільки є сили. Чим більше місиш - тим краща паска.
Космацьку паску не сплутати з жодною іншою.
Наталія Книшук, жителька Космача:
Вона має бути дуже файно зібрана зверху. Космацька паска має дрібонького всякого там - зозульок. Оце і є космацька паска. Тому що космач - таке село веселе, кольорове. - Але кожна додає щось своє, щоб "у мене було краще".
Розклавши тісто у форми, господиня розпалює піч. Використовує лише букові дрова, бо дають найбільше жару. Та найбільше часу, - каже жінка, - потребує оздоблення: маленькі фігурки з тіста, якими паску прикрашають зверху. Тож на допомогу покликала свекруху.
Це - зозульки. Треба розсукати тоненько тісто, бо як грубе - то виходить дуже лабате. Перший раз навкіс, аби був дзьобик, а потім рівно і тоненьке - і отак загортаємо, є зозулька.
Фігурки відправляють в холодильник і чекають поки паска "підросте". А коли все добре піднялося - змащують яйцем, щоб краще трималися фігурки і була красива скоринка.
Тепер будемо пробувати - чи піч готова до пасочки, чи не загаряча, чи можна пасочки всаджувати. Отак кидаємо папір і дивимося - якщо папір не горить, то можемо всажувати. Якщо горить - ми мусимо почекати.
Одну за одною господиня відправляє форми в піч. Минає година...
Отакі у нас вийшли пасочки! (показує)
Горяни вірять: яка вийде паска, таким буде і рік. Якщо пригорить - треба чекати посухи, якщо вдасться, як в пані Наталі, - то погода буде гарна: вдосталь і сонця, і дощу.