В Шотландии восстановили древний рецепт приготовления сверхкрепкого виски [ Редагувати ]
Легендарний алкогольний напій, що й вічність подарує, але й життя може забрати. Шотландці відновили стародавній рецепт з виготовлення віскі, який має рекордний відсоток міцності. Тепер винороби хочуть добитися ще й максимальної витримки.
У цій діжці спиртометр зашкалює. У ній зберігається віскі, що вважається найміцнішим у світі. На відміну від традиційного напою, що має від сорока до шістдесяти об’ємних відсотків міцності, у цього віскі - всі 90.
Джим МакЕван, автор напою:
- Востаннє такий напій робили у Шотландії у 1695-му році. Він пройшов чотири етапи перегонки, тоді як зазвичай віскі дистилюють тричі. Коли ми починали останній етап, то відчували себе першовідкривачами.
Винокур Джим МакЕван розливає напій у келихи обережно, наче велику коштовність. Для нього виготовлення надміцного віскі означає відновлення старих і давно забутих шотландських традицій. Рецепт цього питва віднайшли в історичних книгах трьохсотрічної давнини.
Джим МакЕван, автор напою:
- Тут написано: якщо ти скуштуєш одну ложку напою - житимеш вічно. Якщо дві - то осліпнеш, якщо три - помреш.
Сам МакЕван ризикнув спробувати свій убивчий витвір, але у магазинах його не продають. У пляшки розливають рідину, вже розведену до нормальної міцності - сорока шести об’ємних відсотків. Есенцію з дев’яноста процентами вирішили надовго закупорити у діжки. Винокури сподіваються, що завдяки великій міцності напій зможе зберігатися впродовж сімдесяти п’яти років. І тоді він стане не лише рекордно міцним, але й рекордно витриманим. Зараз максимальна витримка, якої досягають фахівці, становить 64 роки.
Олена Гнесь, "Новини". Телеканал "Інтер"