Буковинских пастухов проводили на полонины [ Редагувати ]
На Буковині вівчарів урочисто проводили на полонину. Насправді овечі отари - пастухи вивели у високогір'я ще минулого місяця. Але місцеві мешканці вирішили вшанувати працю чоловіків, яким доведеться жити в горах у спартанських умовах до перших заморозків. Тож влаштували яскраве свято з народними гуляннями та колоритними забавами.
Під звуки гірських трембіт запалюють головний символ свята - полонинську ватру. Вогник від неї пастухи понесуть далеко в гори, аби оберігав від хижаків та нечисті. Святкують усі навколишні села. На прилавках крам - у дусі свята. Варвара Татарин привезла плетені жилети і панчохи зі справжньої овечої вовни. Запевняє - тепліших годі й шукати.
Варвара Татарин, майстриня:
- Аби який мороз, ви не замерзнете в цих панчохах , хто має на ноги - щось боля ноги, треба вбирати ці панчохи - дуже помічне
Особливий сир продає і пані Марія. Будз, бринзу і вурду роблять саме з овечого молока, тому продукт не лише смачний, але й поживний.
Марія Пантелюк, учасниця:
- Трошки інакший. Бо це без добавок, без хімії, вівці пасуть траву там, де всякі трави, квіти
Як роблять справжній овечий та козячий сир і як чоловіки, ладнають із тваринами, гості свята побачили на власні очі.
Олена Цинтила, кореспондент:
- Отари на полонини вівчарі вигнали ще в травні, але заради свята не лише спустились з гір, а й влаштували показове доїння.
За годину надоїли сорок літрів молока. Це десь вісім кіло сиру, прогнозують пастухи. Але ще потрібно добряче перетовкти його спеціальним дерев'яним мішаком. Жодних новацій, все, як і багато століть тому: проціджують крізь ялинкове гілля і відстоюють у дерев'яній діжці.
Анатолій Істратій, вівчар:
- С этого инструментом я смогу сделать опять молоко. Чтобы было молоко и там еще масло выходит, чтобы была брынза хорошая.
Після свята пастухи поженуть свої отари далі в гори. Й повернуться додому щойно вдарять перші морози.
Олена Цинтила, Максим Соколик, Новини, Телеканал ІНТЕР, Чернівецька область.