В Киргизстане туроператоры разрабатывают "молочные туры" [ Редагувати ]
Киргизстан може невдовзі стати туристичною меккою. Місцеві туроператори вже розробляють так звані "молочні тури". Все більше людей їдуть у киргизьку глибинку по кумис. Це кобиляче молоко - відоме своїми лікувальними властивостями. Сергій Ружицький - про цілющий напій.
Для родини Салдикових - виробництво кумису - сімейний бізнес. Не надто прибутковий, але стабільний. Заробленого вистачає на необхідний одяг та харчі. Табун із 15-ти коней виганяють у гори навесні, живуть у юртах. Кажуть, іншим на життя в цих краях - не заробити.
Амагуль Салдикова, місцева жителька:
- Мій чоловік не має постійної роботи. Тому допомогає мені з весни до осені. Кумис ми продаємо туристам або перед фестивалями.
Варячи кумис, головне, не хитрити - кажуть киргизи. Скаржаться - святий напІй уже давно навчилися підробляти спритні ділки. У великих містах фальсифікат - не рідкість.
Махбат Салдикова, місцева жителька:
- Технологія проста, але її треба дотримуватися. Наприклад, помішувати молоко потрібно протягом години-півтори без зупинки. Що довше перемішувати - то смачніше. Потім ми накриваємо його ковдрою і на ранок напІй - готовий.
Дивовижні властивості кумису відомі з давніх-давен. Його вживають при туберкульозі, серцево-судинних хворобах і просто для омолодження організму. Тому за здоров'ям у киргизьку глибинку - їде все більше людей.
Марлен, житель Бішкека:
- Несколько лет назад я заболел сильно, простудил суставы, двигательная система полностью отказала. И уже в течении двух лет я приезжаю сюда и молоко пью. Молоко, как сказать, помогло мне стать на ноги.
Кумис допоможе стати на ноги і його виробникам - впевнені у сім'ї Салдикових. Адже місцеві туроператори планують запровадити так звані молочні тури.