На Полесье в разгаре сезон сбора клюквы [ Редагувати ]
На Рівненщині у розпалі сезон збору журавлини. Ця ягода славиться своїми цілющими властивостями - лікує грип, гіпертонію та анемію. Мешканці Полісся скаржаться, що цього року ціна на ягоду майже вдвічі менша за торішню, але все одно масово вирушають на болота по журавлину. Разом з ними ходила й Інна Білецька.
На Поліссі навіть діти вміють правильно і швидко збирати журавлину.
За журавлиною селяни вирушають на світанку, а повертаються після заходу сонця. Кажуть, збирати цю ягоду значно важче, ніж інші. Особливо дощової осені.
Інна Білецька, кореспондент:
- Журавлину збирають на болотах. Ось так, стоячи майже по коліно у воді.
За день дорослим вдається набрати від чотирьох до десяти кілограмів клюкви. Її привозять додому, розстилають на долівці і сушать кілька днів. Потім ягоди ще необхідно очистити від моху та листя.
Сергій Огієвич, житель села Дроздинь:
- Ето прямо з болота клюква. З мохом відітє, стараються як можна набрать, бо в етом году нема урожаю.
Цьогоріч ціна на журавлину впала - всього 15 гривень за кілограм, - скаржаться мешканці Полісся і поки що здавати її не поспішають. Говорять - ось у таких ямах, з метр глибиною, клюква гарно перезимує.
Микола Маринич, житель села Дроздинь:
- Вона може лежати полтора-два года, але все одна те качєство, як вона буде лежати два года, вже не буде, до весни вона стопроцентово буде така як, ну, мож спортиться трохи, але качество буде.
Мария Огієвич, жителька села Дроздинь:
- Перебираєм, викидаєм гнилі, зелені, де листя попадає. Перший раз робиш, то ніби важко трохи, а пару днів поробиш - і привикаєш.
Швидкими і вправними рухами журавлину перебирають - четверта частина для вживання вже не годиться. Її продадуть за зниженою ціною - за кордоном з таких ягід виготовляють натуральну фарбу. Сезон збору клюкви триватиме до перших заморозків.
Інна Білецька. Микола Василюк. Новини. Телеканал "Інтер". Рівненська область