В Тернопольской области прошел "Коропфест" [ Редагувати ]
На Тернопільщині свято для любителів риби. Там проходить "Короп-фест". Із риби приготували і перші, і другі страви, і навіть десерт - коропа під медом. Щоправда, деякі з учасників навіть від сучасних спецій відмовляються - аби риба смакувала як у давнину. Розповідає Олена Центила.
Рибу на "Коропфест" у Коропці готували чи не в кожній хаті. У Ірини Пілецької - рецепти, за якими ще два століття тому частували графську родину. Тут короп і з козячим м'ясом, і з печінкою.
Ірина Пілецька, учасниця "Коропфесту":
- В цій рибині нема нічо нового: хліб як був колись, так і тепер він є білий хліб - натертий в сухарі, яйця були в давнину тут вони так само є присутні. Сметана присутня, домашнє масло.
В Оксани Садівської фірмова страва - квашений короп. Сіль, оцет, перець, лавровий листок, 2 місяці у дерев'яній діжці і риба просто тане в роті, запевняє ґаздиня.
Оксана Садівська, учасниця "Коропфесту":
- Почищений засолений прямо цілий тільки один хребет, тому його дуже добре їсти - це не оселедець, що треба витягувати.
Чоловіки на свіжому повітрі - чаклують над фірмовою "коропецькою юшкою"
Володимир Стаюра, учасник "Коропфесту":
- Тут є традиція, коли ти доливаєш туда горілки і гасиш поліно, то воно сразу дає свій присмак і тим вона особлива, власне коропецька юшка.
Пообіді - кульмінація свята - усе наготоване господині виносять на головний майдан села.
Олена Центила, кореспондент:
- Організатори закупили 100 кілограмів коропа. Страв мало бути стільки ж, але для фантазії та кулінарних умінь місцевих господинь цього виявилося замало.
Коропи жарені, варені, фаршировані, печені; у сметані, яєчному соусі із маком, медом і навіть торти з рибою. Всього - 112 наїдків. Втім кращої страви свята не визначали - надто складний вибір. Натомість розпродали усе з аукціону. Виручені гроші підуть на потреби села.
Олена Цинтила, Максим Соколик, Новини, Телеканал "Інтер", Тернопільська область.