В Запорожье прошел конкурс на самую вкусную уху [ Редагувати ]
У Бердянську цими вихідними всіх охочих безкоштовно пригощали рибною юшкою. Так відзначили не лише День міста, а й започаткували новий фестиваль. Його назвали - "Бердянська уха - 2011". Тринадцять команд варили страву прямо на міській набережній. Ухою частували, але старовинних секретів приготування не розкривали. Смачні подробиці у Сергія Бордюжі.
Цей загін у червоних краватках - група підтримки команди кулінарів-аматорів - "Піонери - 20 років потому". Головні вимоги до учасників - зварити юшку виключно з риби, виловленої в Азовському морі. Один із головних інгредієнтів - звичайний бичок.
Леонід Котеджи, шеф-кухар команди "Піонери 20 років потому":
- Самый большой навар дает. А уже остальные, дальше, это уже называется ну как, царская уха. Там уже больше добавляется очень хорошая, серьезные сорта рыбы для вкуса.
Рибалки кажуть - щоб янтарна юшка стала справжньою ухою - дарів моря в казані має бути більше, ніж картоплі, цибулі та моркви. А ще - особиста таємниця.
А ось команда мешканців Бердянської коси - свого рецепта не розголошує. Кажуть, так повелОсь ще з давніх часів. Перші поселенці міста тримались окремими колоніями. І в кожної - були власні кулінарні хитрощі.
Сергій Кашпор, учасник команди "Очеретові коти":
- Рецепты ухи никто ни кому не передавал. Передавалось из поколения в поколение - это большой секрет. Мы и вам не расскажем эти секреты.
Розкрити ці секрети мало журі фестивалю.
Світлана Воробйова, член журі фестивалю "Бердянська уха":
- Я думаю, мы сделаем все, для того, чтобы запатентовать и авторское получить право на то, чтобы фестиваль был первый и в дальнейшем будет проходить.
Загалом на святі зварили майже триста літрів юшки. Тут зізнались - команди прагнули не тільки здобути перше місце, а й пригостити якнайбільше гостей.
Сергій Бордюжа, Ігор Воробій, Новини, Телеканал Інтер, Запорізька область.