В Донецке протестуют против закрытия уникальной пекарни [ Редагувати ]
У Донецьку страйкують працівники пекарні, яку затопило під час злив. Керівництво заводу вирішило не відновлювати цехи і просто звільнило майже усіх співробітників, близько сотні людей. Закрита пекарня була єдиним у місті підприємством, де випікали унікальний заварний бородинський хліб. Сьогодні працівники заводу влаштували стихійний мітинг біля прохідної. Репортаж з місця.
Віднині робітникам хлібокомбінату вхід на територію підприємства заборонений. Пекарям через паркан видають розрахункові табелі і трудові книжки. Людмила Дюжко пропрацювала тут 15 років. Каже, масове звільнення стало повною несподіванкою.
Людмила Дюжко, машиніст тістообробних ліній:
- Нас никто не вызывал ни на собрание, ничего. Уволили по соглашению сторон. Если завод закрылся - не должны по такой статье увольнять, а пособие какое-то, но нам ничего не выплатили.
Заводу понад 80 років. Заварний бородинський хліб тут випікали за оригінальною технологією.
Тетяна Озерова, підприємець:
- Такого хлеба больше ни одно предприятие в Донецке не выпускает. Я уже 15 лет сотрудничаю с этим заводом, говорю - хлеб очень хороший, и когда я продаю, я тоже всем об этом говорю, и все люди знают.
Тепер чорний хліб до Донецька возять з інших міст - Маріуполя, Шахтарська, Сніжного. Місцеві пекарі кажуть - це несправжній "бородинський".
Ці печі затопило водою 24 травня, під час зливи у місті. Завод стоїть у низині, сюди стікала вода з усіх сусідніх вулиць. Її рівень у цеху сягав метра. Працівники кілька діб відкачували воду, прибирали і провітрювали приміщення. Але керівництво заводу вирішило, що після затоплення працювати в цехах небезпечно.
Олександр Вербицький, в.о. голови правління ВАТ "Донецький хлібокомбінат":
- Завод находится сейчас в аварийном состоянии, разрушены стены, фундаменты. На сегодняшний день трудоустроено на других предприятиях 24 человека, 38 мы предложили трудоустройство также на других предприятиях.
Чи будуть відновлювати завод - керівник підприємства наразі не знає. А щоб донеччани не залишились без справжнього заварного бородинського хліба, технологи зараз передають секрети виробництва колегам з інших хлібокомбінатів.
Юрій Мамон, Ірина Ісаченко, Олег Подопріхін, Новости, Телеканал "Інтер", Донецьк.