На Донбасі ремонтують танки після відведення з фронту [ Редагувати ]
Незважаючи на провокації противника, у зоні АТО триває процес відведення озброєнь. На донецькому напрямку сьогодні від лінії розмежування прибрали гармати калібром менше 100 мм.
Ще раніше на спеціально облаштовані позиції відвели танки та іншу техніку. Куди саме - військова таємниця. Утім наш кореспондент Олег Решетняк побував на одній із таких локацій.
Напередодні відводили дрібнокаліберну артилерію на відстань 15 кілометрів від передової. Танки прибрали з фронту ще два тижні тому. Все згідно з Мінськими домовленостями. Віталій Дячок не раз був у бою.
Пороху, як то кажуть нюхнув добряче. Йому лише 23 роки, але тут знають і поважають його - всі.
"Перші бойові дію це страшно. Потім вже звикаєш до цього. Ти вже розумієш по звуку летить снаряда - ти можеш розібрати де міномет, де САУ, де гаубиця і все таке", - говорить Віталій Дячок, механік танку.
Віталій свої подвиги на війні такими не вважає. Він більше розповідає про свій екіпаж.
"Ми розуміємо один-одного можна сказати з кашлю. І нежиті. З дихання. Місця мало, але для танкіста воно зручне", - говорить Віталій Дячок.
Свій попередній танк він назвав на честь коня Олександра Македонського - Буцефал. Але зараз танкіста посадили за нову машину. Їй ім'я дасть тільки після бою.
"Ключі є, гайки є – вперед", - говорить Віталій Дячок.
Приблизно так відбувається ремонт у бою. Якщо під час вогню, не дай Боже, злетіли траки, пошкодили двигун, або знищило вежу.
Тепер - у тилу, ніби бджоли, порається бригада ремонтників.
"Кожен день стикаємося чимось новим руки роблять, а голова боїться", - говорить Іван Луценко, ремонтник.
Віталій Дячок усвідомлює, що війна назавжди залишиться у його пам'яті. Каже, хто пережив обстріли - той по-справжньому цінує життя.
"Сильно змінила морально. Розумієш цінність тієї хвилини, прожитого з рідними. Тієї хвилиною спілкування і таке інше. Ти розумієш, що в будь-який момент можеш ... самі розумієте", - говорить Віталій Дячок.
Війна війною, але обід за розкладом. Іван відповідає про кухню. Бійці називають його просто "шеф-повар". Тут жартують, що після війни Іван має відкрити свій власний український ресторан. Аж надто смачний у нього борщ.
"Що сьогодні буде на обід? - Сьогодні буде на обід борщ український с тушонкою. І каша пшоняна".
Побачене вражає. Виявляється навіть у землі можна жити. Чистота, тепло й порядок.
"Якщо постаратися - можна зробити все ідеально. Це ж все від себе залежить. Ти ж там будеш жити. Правильно? Чи не для когось це робиш", - говорить Віталій Дячок.