У Франції відкрився найбільший різдвяний ринок [ Редагувати ]
У Парижі відкрили головний різдвяний ринок Франції. Зазвичай люди тут скуповуються до святкового столу. Ця точка славиться найсвіжішими морепродуктами. Нині від покупців, попри завищені ціни, відбою немає. Чим балуватимуть себе на новий рік французи Дмитро Євчин розповість.
За площею різдвяний ринок у Парижі більший за князівство Монако. Щороку жителі столиці й туристи приїздять сюди по делікатеси та свіжі морепродукти. Тиждень до Нового року - шанс для фермерів зірвати великий куш. Зазвичай за цей період французькі торговці виручають четверту частину всього річного прибутку.
"Не приховую, різдвяні продажі для нас вкрай важливі. Іноді - це те, що дозволяє бізнесменові, як я, триматися на плаву протягом року. Якщо ви провалите продажі на різдвяні свята - рік буде складним. Тому ми намагаємося зараз максимально догодити клієнтам", - каже власник ферми морепродуктів Філіпп Клеман.
Найбільший попит на море продукти: гребінці, свіжі омари, устриці, креветки та равлики. Вони обов'язково мають бути на новорічному столі. Без морського розмаїття - у французів свята немає. Іще один - новорічний компонент - фуа-гра. Порівняно з минулим роком ціна на качину чи гусячу печінку зросла на 30 відсотків.
"Пташиний грип істотно знизив кількість фуа-гра на ринку. Зараз відчувається дефіцит печінки птиці. Іноді в бізнесі криза допомагає. І це не завжди погано. Донедавна ринок був переповнений, і якість продукції знизилась. Дефіцит змусить фермерів працювати краще", - каже постачальник фуа-гри Бруно Курійон.
"Два роки піде на те, щоб відновити репутацію. Так, ми будемо їсти менше фуа-гри, натомість якість печінки поліпшиться", - каже фермер Фредерік Массе.
Загалом зросла ціна майже на всі делікатеси. Через захворювання свійської птиці чи погані погодні умови. Зокрема, улюблене частування французів - чорні трюфелі коштують цьогоріч тисяча чотириста євро за кілограм. Ціна зросла в кілька разів через посуху влітку та восени на півдні Францїі.
"На святковому столі у Франції мають бути трюфелі. А ще - свіжа фуа-гра, морські гребінці і обов'язково гарячі устриці. Це неабияка смакота. Можна змішувати всі продукти, як кому до вподоби. Але якщо до цього всього ще додати сир брі - пальчики оближете!", - каже фермер Фредерік Массе.
Для французів є й добрі новини. На сьомгу, устриці та морські гребінці ціна поміркована. Адже цих продуктів вдосталь, і вони гарної якості на всіх ринках країни. Цьогоріч вилов гребінців на північно-західному узбережжі Франції був рекордним.