Через вимкнення електрики потерпають фермерські господарства [ Редагувати ]
Через вимкнення електрики потерпають фермерські господарства. Вони несуть величезні збитки. Адже робота на підприємствах автоматизована - на електриці працюють доїльні апарати, водопостачання та система прибирання.
Ольга Лучек побувала на одній з агроферм у селі Брусниця, що на Буковині. Її репортаж далі.
Є світло чи нема, а сніданок та ранкове доїння у корів за графіком. Одна з таких пишних красунь дає 15 літрів молока, а то буває й більше. На цій фермі вирощують понад сотню корів, 40 з них дійні. Працювати з перебоями електропостачання - тяжко, кажуть доярки. Пані Наталія з 5-ї ранку на ногах. Жінка тричі на день годує корів та доїть, і все за графіком. Відхилень бути не повинно.
Наталія Варварюк, доярка:
Перед дойкою я обробляю спеціальною хімією вим'я, витираю рушником, і після підключаю апарат, подоїла і після дойки ще раз обробляю.
Тут в селі Брусниця, як і в усіх населених пунктах, - діють графіки відключення світла. Без струму - більшу частину доби.
Василь, ветеринар:
Дуже складно працювати, бо не можемо дати вчасно їм води, не можемо дати їм кормову базу, але як маємо можливість стараємося вийти з цього положення. Ну корови дояться, по молочній системі молоко проходить через фільтра, очищається і поступає у молочний зал.
Молочний зал теж без електрики ніяк... Тут з усієї ферми молоко зберігають у холодильниках, температура має бути сталою. Ось у цю сироварню щодня вручну 250 літрів переливає пані Галина. Каже, тяжко фізично, та готова витримувати.
Галина Бліденко, технолог:
Підігріваю його до певної температури, 36 градусів, і відділяю слівкі з обезжиреного молока, роблю творог.
Та не лише корів вирощують на фермі - є тут і три сотні поросят. Найменших - зігрівають за допомогою інфрачервоних ламп, щоб поросята росли здоровими та набирали вагу.
А тут - переробляють м'ясо...
Ольга Шемчук, директорка агрофірми:
Це я сама коптю, дочка мішає ковбасу, вона у нас технолог, у нас таке маленьке фермерське крафтове виробництво. Раніше купили такий невеличкий генератор, щоб ми могли там де критичні точки от подоїти, напоїти - це все ми мали зробити у той момент коли дуже важко.
І от на годиннику - час відключення світла. Тут його вимикають на довго. Рятує нещодавно придбаний дизельний генератор, проте його потужності на всі цехи не вистачає.
Ольга Шемчук, директорка агрофірми:
Холодильники мають працювати, морозилки мають працювати, виробництво має працювати. Коли у сільському господарстві немає світла. Це такий тупік, коли ти стоїш і розумієш, що не маєш права опустити руки, маєш іти дальше, а ти не маєш як.
На дизпаливі працює і сушарка, що також є дороговартісним нині, досушується тут зібраний нещодавній врожай кукурудзи.
Микола Шемчук, директор дочірнього підприємства:
Перепади, то є світло, то немає, не можемо її висушити, не можемо довести її до відповідного рівня. Вирощуємо практично всі культури: пшениця, ячмінь, кукурудза, соняшник, соя.
Тож генератор тут на розхват.
І навіть в умовах енергокризи тут духом ніхто не падає. Кожен працює на своєму місці, бо в кожного в країні нині свій фронт і опускати рук ніхто не буде - переконані на фермі.