Вчені з Данії винайшли електронного сомельє [ Редагувати ]
Мистецтво виноробства може зазнати кардинальних змін вже в найближчому майбутньому. А професія сомельє - і зовсім зникнути.
А все через інновації данських вчених. Новітні розробки досліджувала Марія Биба.
Куштувати дороге вино, відчувати його тонкий смак та аромат, - та ще й отримувати за це гроші.
Здавалось би, про професію сомельє - хто тільки не мріє. Та лише найталановитішим та найнаполегливішим - вдавалося ії опанувати.
Однак вже незабаром - таке вміння може стати - непотрібним. Функцію сомельє передадуть - електроніці.
"Наука виноробства - дуже складна. Це постійний процес вивчення вирощування винограду, і, власне, самого виробництва на заводах. Цей винахід - частина процесу", - говорить Грем Честерс, винний експерт.
Цей винахід - це своєрідний електронний "міні-рот", здатний імітувати сенсорні реакції людського рота. Інноваційний наносенсор - iNano - розробили спеціалісти із Оргуського університету Данії.
Пристрій здатний визначати смак та терпкість алкоголю. Для цього датчик використовує білки, ідентичні тим, що є в людській слині. А зверху датчик вкритий наночастинками золота.
"За допомогою кольору цих золотих наночастинок ми можемо отримати інформацію про будь-яке вино. Зазвичай - золото має золотавий колір. Однак, коли ця речовина у вигляді наночасточок - він дещо змінюється. Тож завдяки протеїнам у сенсорі, і молекулам вина, ми можемо відстежити зміну кольору через спектрометр", - говорить Дункан Сутерланд, доцент іNano-центру оргуського університету.
Розробники кажуть - датчик вже скоро може стати незамінним у виноробстві. Адже дозволить контролювати зміни терпкості впродовж усього процесу виготовлення напою.
І, таким чином, забезпечить його кращі смакові якості.
Марія Биба, Новини, Телеканал "Інтер".