Науковці створили інкубатор для вирощування їжі з клітин [ Редагувати ]
Власний город просто на кухні. Фінські вчені створили спеціальний інкубатор для вирощування їжі з клітин. Докладніше про новинку - у наступному сюжеті.
Ідея культивувати рослини в біоінкубаторах - не нова. Такі розробки вже застосовують у косметичній та фармацевтичній галузях. Проте фінським вченим вдалося створити прототип машини, якою можна користуватися вдома. Це - "СелПод", у ньому вирощують овочі та фрукти із самих лише клітин усього за тиждень.
"Ми працюємо над створенням цілком нової їжі. Замість польових саджанців беремо лише одну клітину певної культури і вирощуємо в біореакторі вдома. При цьому енергетична та поживна цінність таких продуктів не менша, ніж звичайних. А часом - навіть більша, адже деякі з них - гарне джерело біоактивних компонентів", - каже біолог Лорі Рейтер.
У "СелПод" поміщають клітини, у яких є весь генетичний потенціал рослини. У ньому, до речі, можна виростити не лише садово-городні культури, а навіть дерево, наприклад, березу. Нині в лабораторії дозрівають арктична малина, морошка і костяниця. Та поки що традиційні ягоди з біореактора - на смак ніякі. Над покращенням їхніх якостей дослідники саме працюють.
"Звісно, ми не збираємося замінити цією технологією поля. Але є чимало особливих рослин, які важко дістати чи виростити. Тому ми даємо можливість користувачам потішити себе свіжими екзотичними ягодами", - розповідає біолог Лорі Рейтер.
Хоч назвати ягодою вирощену в інкубаторі малину - складно. Вона більше скидається на кольорові пластівці чи вівсянку. А сам біореактор схожий на модерну лампу, яка може просто прикрасити кухонний стіл.
"Матеріал для вирощування має вигляд кавової капсули. Поміщаєте його в прилад і доливаєте води. Решту - зробить машина. Вона забезпечує світло, тепло і всі необхідні умови", - пояснює Лорі Рейтер.
Розробники відкриті до пропозицій, як удосконалити цей винахід. Кінцева мета - оснастити новинкою кухні у звичайних помешканнях людей.
"Найскладніше - виготовити пристрій, який зможе вирощувати їжу в стерильних умовах, так щоб люди навіть не заморочувалися цим", - каже дизайнер Ніко Рати.
За підрахунками розробників, на досягнення цієї мети піде не менше десяти років.