Винороби Франції втратили до 80% врожаю [ Редагувати ]
Франція переживає кризу виноробства. Врожаї цьогоріч зменшилися подекуди на 80%. Усе через весняні морози. Фермери в розпачі, виробництво вина в країні може впасти до рекордно низького рівня. Як винарі борються з кліматичними атаками на врожай - далі в сюжеті.
Уже вдосвіта, зі сходом сонця, люди поспішають на виноградники. У великі кошики вони ретельно збирають грону за гроною. Цьогоріч кожна ягідка на рахунку. Такого французька Бурундія ще не бачила. Через небувало холодну весну вимерзло подекуди більш ніж три чверті плодів винограду.
"Суворий клімат, зокрема морозні ночі цього року погано вплинули на врожай і ми про це підозрювали. Але не знали, що ситуація настільки скрутна. Лише тепер, уже збираючи виноград, ми бачимо, наскільки зменшилися врожаї. На деяких полях ми втратили близько 80 відсотків", - розповідає власник виноградника Лорен Пінсон.
Винороби рятували своє найбільше багатство, як могли: включали портативні обігрівачі й навіть запалювали свічки. Втім, сувора погода навесні таки знищила більшість врожаю.
"Таке трапляється, але на зміну невдалим сезонам зазвичай приходили кращі часи. Проте останні роки нам здебільшого не щастить. Перепади температур протягом доби і похолодання на 10 градусів, а на додачу ще й зливи та буревії навесні просто вбивають врожаї. Адже нинішній клімат поступово витіснив теплу весну. Тепер після холодів одразу настає спека", - розповідає власник виноградників Луї Море.
Поганий врожай не вплине на якість вина, - переконують фермери. Улюблені сорти вин смакуватимуть, як і раніше. Чи справді це так - уже перевірили туристи.
"- Як вино? - Та воно фантастичне! Ми спробували п’ять чи шість різновидів вина і кожен з них кращий за інший", - переконує туристка зі США Наталі.
Торік через поганий врожай виноробство у Франції скоротилося на 10 відсотків. Цьогоріч вже майже на 20. Це рекордно низький показник для Франції. А в регіоні Бордо взагалі збитки можуть сягнути п'ятдесяти відсотків.