Європейській контроль: якість українських продуктів перевірятимуть по-новому [ Редагувати ]
Відтепер якість українських продуктів - контролюватимуть за новими правилами. Закон про стандарти, близькі до європейських сьогодні набув чинності. Київ працював над ним разом з фахівцями з Єврокомісії. То чи стануть наші харчі смачнішими і безпечнішими - з'ясовувала Олена Абрамович.
Одна скарга від споживача і Держспоживслужба відсьогодні має право прибути на підприємство з перевіркою - без попередження. А щоб унеможливити хабарництво, новий закон дозволяє інспекторам фільмувати перевірку без згоди власника. Спонтанний контроль - справа звична у ЄС. Чим більший ступінь ризику підприємства - тим частіші перевірки.
"Завдання влади - моніторити, чи в правовому полі працюють компанії. І якщо необхідно - запезпечувати дотримання правил", - говорить Роберт ван Горком, керівник дослідницького інституту Rikilt Wageningen.
За порушення стандартів - передбачені штрафи. В Україні до 70 тисяч гривень. У ЄС вони залежить, як від внутрішніх законів країни, так і від спільних, загальноєвропейських.
"Євросоюз запровадив цілу систему законів, інспекцій, контролів і стимулів, щоб переконатися, що весь шлях їжі - починаючи від ферми і закінчуючи потраплянням на тарілку, - відповідає стандартам", - говорить Джон Бел, керівник відділу біоекономіки Єврокомісії.
Якщо ж перевірка показує, що стандарти не дотримані і є загроза для життя і здоров'я людини, інспектор має право зупинити роботу підприємства на 10 днів, - прописано в новому українському законі. Це звична практика і для Єврозоюзу. Наприклад, минулого літа інспектори виявили у курячих яйцях фіпроніл - засіб від бліх. Як результат - на період розслідування закрили кілька ферм у Бельгії та Нідерландах, а з магазинів цих та сусідніх країн вилучили і знищили мільйони яєць.