Фермерство на даху: як у Брюсселі займаються садівництвом [ Редагувати ]
У Брюсселі садять овочі - просто на дахах. Дедалі більше підприємців створюють городи посеред міста. Вирощене - продають у місцеві супермаркети та ресторани. Про переваги фермерства на покрівлі - дивіться далі.
Величезна ферма - просто посеред густо заселеного мегаполіса. Цей город, площею 4 тисячі квадратних метрів, розташований на даху одного з будинків Брюсселя. І він - найбільший у Європі. Місцеві вирощують тут салат, огірки, помідори та безліч інших овочів. Це - вже повноцінний бізнес, який стає популярним не лише в бельгійській столиці, а й у всьому ЄС.
"Ми намагаємося охопити різні групи клієнтів. Розповісти їм нашу історію і прорекламувати місцеві продукти", - каже Ноемі Бенуа, менеджер ферми.
Тутешні садівники вважають: завдяки вирощуванню овочів у містах - можна буде скоротити ввезення городини із сіл. А це розвантажить дороги і зменшить кількість автомобільних викидів у повітрі. До того ж продукти тут не обробляють хімікатами, які необхідні для довшого зберігання під час перевезення. Тому такі городи допоможуть створити надійну систему постачання харчів у місті. Із цього городу, наприклад, овочі продають у супермаркети, ресторани, а також - приватним покупцям.
"Багато людей намагаються налагодити співпрацю з такими фермерами. Зараз ми б хотіли об'єднати два кооперативи виробників. Також збираємося долучитися до інших магазинів, щоб спростити логістичні процедури", -каже Орелья Амаз, засновник овочевого магазину.
"Дахове" фермерство також сприяє озелененню міста. А ще йде на користь і самій будівлі: захищає від сонця й механічних пошкоджень, поглинає дощову воду. Завдяки зеленій покрівлі стіни краще зберігають тепло.
"Ми лише починаємо цей процес. Галузь потребує більш професійного втручання. Один із найважчих викликів - усе підганяти під логістику", - розповідає Наталі Гульмін, речниця відділу екології Брюсселя.
Попри зростання популярності таких урбаністичних городів, поки що дуже мало ресторанів і магазинів розуміють, що це вигідно - кажуть активісти. Але надії не втрачають - уже 2030 року третину всіх продуктів у Брюсселі планують вирощувати саме на дахах.