Отруєння підлітків на Прикарпатті: хто винен у трагедії [ Редагувати ]
Отруєння дітей на Прикарпатті. До Яремчанської міської лікарні шпиталізовано пятьох підлітків. У всіх - харчове отруєння. Діти відпочивали у готелі "Водоспад" в місті Яремче. Приїхали туди вони ще 2 липня великою групою 65 осіб.
На біль у животі та нудоту діти почали скаржитися в середу вночі. За допомогою до лікарів звернулися відразу 11 підлітків. 5-ох доправили до лікарні. Інших - на амбулаторне лікування.
"Госпіталізовані з діагнозом гострий гастроентероколіт середньої важкості. Ми зробили аналізи крові був лейкоцитоз в деяких, ацитон і відповідно вони були госпіталізовані", -розповідає Наталія Алексашенко, завідувач інфекційним відділом Яремчанської міської лікарні.
Дітям - від дев'яти до тринадцяти років. Усі - з мусульманських родин. У Яремче приїхали на відпочинок - великою групою - 65 хлопчиків та дівчаток. Дорослі, які їх супроводжують, - спілкуватися з журналістами - категорично відмовляються. Те, що діти могли отруїтися у готелі, його керівництво заперечує.
"Помимо того, що вони проживали у нас, діти пили воду з Прута, це є вихователь це сам говорив - діти пили воду з річки. Діти ходили в магазин, діти купляли чіпси, сухарики, те що люблять діти", - каже Ірина Зозуля, представник готелю.
Хоча самі діти розповіли лікарям, що того дня, - окрім готельних харчів - нічого не їли.
"Всі вказують те, що їли на сніданок сир домашній - творог, їли морозиво там ще на базі купляли, їли манну кашу, і після того у них почалися о ці розлади", - каже Наталія Алексашенко, завідувач інфекційним відділом Яремчанської міської лікарні.
Представники Держпродспоживслужби вже взяли проби харчових продуктів, води та змивів.
"В кімнатах були знайдені йогурти, залишки продуктів які були привезені із собою. так що не виключено захворювання дітей не можна прямо трактувати з харчуванням на харчоблоці", -розповідає Микола Сендецький, заступник керівника головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
Але порушення на харчоблоці готелю фахівці все ж знайшли. Не було усіх необхідних документів на продукти, не кожен із кухарів мав медкнижку. Та й головне - у меню були страви - заборонені для харчування дітей.
"Зокрема, там були макарани по флоцьки, салат олів'є, налисники з м'ясом з творогом. Які заборонені для харчування дітей. Можете представити 25 градусів тепла салат олів'є з майонезом, скільки він може тримати із чого його робили", - коментує Микола Сендецький, заступник керівника головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.
Окрім групи, у якій отруїлися діти, у готелі мешкає ще 33 дитини. Сам заклад - не внесений до переліку дитячих оздоровчих закладів. Тому, пояснюють у Держспоживслужбі, останні чотири роки його не перевіряли. Закривати заклад - підстав поки що немає. А за знайдені порушення - керівникові загрожує адміністративна відповідальність