У Норвегії вирощують рибу на суходолі [ Редагувати ]
У Норвегії винайшли спосіб вирощувати рибу на суходолі. Так зручніше, а головне - екологічніше. Чи смачніша вона, і як власники ферми дбають про природу? - Розповість Анна Філь.
Навіть у Норвегії, де рибний промисел - найпопулярніше заняття, рибна ферма на суші - дивина. Це підприємство - єдине в країні. Технологію власники розробили самостійно і запатентували. У наземних резервуарах підтримують сталу температуру - 9 градусів. Рибу вирощують 4-5 років.
"Цю систему ми розробили власноруч. Усередину постачається вода з Согнефіорду - найбільшої затоки в країні. Набираємо її з глибини, тому що саме така потрібна палтусу", - розповідає Оле-Крістіан Хесс-Ерга, менеджер рибної ферми.
Похизуватися можуть не лише місцем розташування, а й екологічністю ферми. Зазвичай рибу вирощують у клітках просто у морі. Але якщо це робити в промислових масштабах, природна екосистема страждатиме. Вода забруднюється через відходи кормів і хімікати, якими лікують рибу. На фермі ж встановили спеціальні механізми очищення для того, щоб з резервуарів воду відправляти назад у море. Також її насичують киснем і не використовують антибіотики.
"Ми хочемо, щоб наша ферма становила єдине ціле з довкіллям. Використовуємо природні матеріали: наприклад, каміння з місцевих гір. А також пластик, який можна переробляти. Намагаємося не шкодити природі", - говорить Оле-Крістіан Хесс-Ерга, менеджер рибної ферми.
Екологічно чистий продукт користується попитом у місцевих ресторанах. Кухарі переконують - м'ясо палтуса стає смачнішим завдяки чистій воді й особливим умовам, у яких його вирощують.
"Я помітив, що шеф-кухарі уважно ставляться до того, звідкіля їм привозять рибу. Ресторани теж хочуть використовувати продукти, вироблені екологічним шляхом. Таких постачальників небагато, але, думаю, - ситуація незабаром зміниться", - переконаний Крістофер Хаатуфт, власник ресторану.
Власники ферми сподіваються, що колеги підхоплять їхню ініціативу. І планують розбудовувати своє підприємство уже в наступному році.