Війна залишила відбиток на туристичних принадах Львова: як працюють заклади [ Редагувати ]
Війна залишила відбиток на туристичних принадах Львова. До 24 лютого у місті діяло понад 800 кав'ярень та ресторанів. Креативні заклади харчування давно стали окрасою міста та одією з його характерних рис. Втім у перші дні після вторгнення багато закладів зачинилося.
Однак тривало це недовго. Зараз більшість львівських ресторацій та кафе приймають відвідувачів. Як змінилося меню та чи продають міцні напої - дізнавалася Вікторія Балицька.
Ресторани та бістро у центрі Львова на кожному кроці. В умовах високої конкуренції за клієнтами буквально виходять на вулицю.
Запрошуємо на українсько-грузинську кухню - борщ, бо грач, вареники. Хінкалі, хачапурі.
Відвідувачів намагаються привабити десь національним колоритом, а десь - вражаючими знижками.
Акція 50% знижки на піцу, замовляйте. Борщик. Бульйон. Запрошуєм.
Більш креативні ресторани намагаються вразити перехожих театральними ефектами. Важко пройти повз цього сажотруса.
З початком війни у Львові туристів замінили переселенці. А їм, як і львів'янам, не до посиденьок у ресторанах. Проте відвідувачі все ж є, каже маректолог одного із найпопулярніших закладів Олександр Моргоєв. Але їх поменшало.
Олександр Моргоєв, маркетолог мережі ресторанів:
Я думаю, десь 50 %, не менше. Плюс гості змінилися, тому що немає туриста колективного. Є гості в місті і вони приходять сім'ями. Вони їдять, щось п'ють і йдуть. Ну так як зараз в нас не привід щось святкувати, то великі компанії не збираються.
Зала цього ресторану, у який до війни потрібно було записуватися заздалегідь, напівпорожня. А в меню поменшало страв. Найпопулярніші зараз - супи.
Суп який в вас тут самий смачний? –М'ясний? Тоді журек буде гарним вибором. Він в нас буде з копченостями, ковбаска з свинного мяса з беконом і буде молочно-вершковим з грибочками.
Кухарі журек готують щодня - цей суп з польської національної кухні став фірмовою стравою. Впевнені: його гарантовано розкуплять до вечора.
Зараз я готую журек і грибну юшку, це на даний час найпопулярніша страва.
Марія теж замовила першу страву - борщ із вушками. Дівчина із Дніпра, приїхала у гості до подруги. Давно мріяла побувати у цьому ресторані.
Марія, мешканка Дніпра:
Ніяк не було часу і тут багато людей було зараз йшли, йшли, хотіли поїсти і зайшли. Гарна атмосфера, багато хто рекомендував цей ресторан.
Зменешення кількості відвідувавів у ресторанах пов'язано також із забороною продажу алкоголю. Бармен Іван каже, кожен другий клієнт волів би випити чогось міцного, наприклад фірмової наливки. Але змушені обходитися коктейлями. Та і їх значно поменшало у меню.
Це наша коктейльна карта, яка використовувалась під час миру. Це авторські коктейлі. Бачите яка груба книжка? А це ( показує папірець) – то, чим ми користуємось зараз. Через заборону торгівлі алкоголем.
Ускладнюють роботу і часті повітряні тривоги. Як укриття використовують зали у підвальному приміщенні. Та попри все, львівські ресторатори радіють можливості працювати і волонтерять, щоб наблизити Перемогу.