В Черновцах отпраздновали окончания Петровского поста ярмаркой [ Редагувати ]
Чернівці від-ярмаркували. Як і 200 років тому, закінчення Петрівського посту там відзначають величезним торговищем. Цього разу продавців було більше тисячі, а покупців - удесятеро більше. Тож заради яскравого свята - на Петра і Павла на весь день перекривають центр міста і влаштовують масові розпродажі та гуляння.
Олена Цинтила, кореспондент:
- Вже 225 років на свято Петра і Павла Чернівці ярмаркують. Раніше торговиця тривала 2 тижні, тепер лише один день, тож усім охочим похвалитися власним крамом місця не вистачило.
Найбільше було народних майстрів - із вишиваними сорочками, виробами з хутра, дерева, глини. Євдокія Візнюк вирішила не просто торгувати тканими власноруч рушниками, а й навчити ткацтва усіх охочих.
Євдокія Візнюк, майстриня:
- Багато тому, що навчилися, скільки молодих дівчат, жінок приходили і вони навчилися. Ви знаєте, десь 30 сантиметрів вже виткали сьогодні
За традицією на Петра і Павла віншують тезок цих святих. А тим, хто у вересні піде до школи, дарують рюкзаки з учнівським приладдям.
Подарунки отримали й наречені, які побралися саме цього дня. Євгенія та Ананій зізнаються: дату весілля підбирали зумисне.
Місцеві ж депутати й чиновники вирішили нагодувати гостей ярмарку… борщем і влаштували фестиваль улюбленої страви. Учасники розділилися на команди і почали чаклувати над казанами. Готували традиційний український та особливий гуцульський борщ - із грибами.
Валерій Карвацький, учасник "Фестивалю борщу":
- Старалися сильно, цілий день не їли, щоби гарно гадати з солю з перцем, ну і це всі інгредієнти нашого борщику, нашого борщу є вирощені у нас на території в Чернівецькій області
Професійні пекарі дивували гостей ярмарку випеченими з тіста поросятами та курми, а кондитери - весільною сукнею заввишки метр вісімдесят. Двохсоткілограмову красу з бісквіту у білковому кремі розрізали на сотні шматочків і з'їли буквально за 20 хвилин.