На Закарпатье начался сезон сбора черники [ Редагувати ]
В Україні стартував чорничний сезон. Лісники кажуть, - цього року ягода вродила на славу. І хоч ціна на неї невисока, порівняно з минулим роком, збирачі цілими селами вирушають у ліс. На Рівненщині, приміром, мешканці збирають урожай прадідівськими методами. Про ягідні народні традиції Інна Білецька.
Майстер-клас зі збору чорниці селяни проводять швидко. З їхнім стратегічним пристроєм, гребінкою, відерце стрімко наповнюється чорницею. Щонайменше 10 ягід з одного куща. В руках у Варвари Миколаївни - справжній раритет. Її гребінці понад століття.
Варвара Богданець, жителька Рокитного:
- Баба покійна - батькова мати. То вже може сто років їй? Вже може більше.
Таких старих, виструганих з цільного шматка дерева гребінок залишилося не багато. У більшості селян вони сучасні з металевими зубцями. Продається такий інструмент на базарі. Ціна - 65 гривень. Кажуть така гребінка прослужить щонайменше 10 років.
Гребінки використовують усі збирачі чорниці. Однак дехто зізнається, - ягідникам таке втручання шкодить. Показують - збирати чорницю можна і руками. Тоді якість ягоди, кажуть, краща.
Уляна Опанасюк, жителька Рокитного:
- От дивіться, я збираю лише чорні, а ті лишаються, як оцим комбайном, то нема вже нічого. На спілі ягоди оця хороша, а зараз ягода ще неважна.
Лісівники кажуть, затверджені законодавством правила, що забороняли збір ягід гребінками, існували за радянських часів. Поки що в Україні механізму виявлення і вилучення спеціальних пристроїв для збору ягід немає, а відтак немає і покарання. Селяни ж, заспокоюють - гребінками чорницю на цих територіях збирають століттями, а ягідників не меншає.
Інна Білецька, Микола Василюк, "Новини", телеканал "Інтер", Рівненська область