Харьковской молочной кухне грозит закрытие: Тысячи детей останутся без питания [ Редагувати ]
Майже чотири тисячі дітей у місті Первомайський на Харківщині можуть залишитися без сирів та каш з молочної кухні. Підприємство хочуть закрити, бо місто не виконує вимоги санітарних служб щодо контролю за якістю продукції. На молочній кухні застаріле обладнання, на нове - коштів немає. Ситуацію з'ясовували наші кореспонденти.
За сумішами та кефіром до молочної кухні Ольга приходить щодня. Каже, на них виростає уже третя її дитина.
Ольга Кулик, мешканка міста Первомайський:
- Молочная кухня - все хорошо, замечательно, потому что, как мне объяснили, там проходит две пастеризации молока.
Та мамусь попередили: невдовзі молочна кухня закриється. Бо підприємство не в змозі виконати приписи санстанції.
Ганна Козачева, завідувачка Молочної кухні:
- Необходимо на 80 процентов автоматизировать производство на молочной кухне. Автоматизированная линия упаковки молочка и продуктов молочных. Это обойдется где-то в миллион рублей.
Матері розгублені - якщо кухню закриють, малюків доведеться годувати молоком сумнівної якості.
Юлія Астахова, мешканка міста Первомайський:
- Продукцию приобретать на рынке у частных лиц, опасно, потому что заболевания могут быть разные у животных.
Олена Альхіна, мешканка міста Первомайський:
- Супермаркетам тоже не доверяю. Потому что там и красители, и консерванты.
Працівники молочної кухні кажуть - за двадцять п'ять років існування жодного нарікання з боку батьків не було.
- Разливаем смеси, готовим каши, готовим молоко, и опять же засовываем в стерилизатор, и опять стерилизуем при определенной температуре - 105 градусов.
У міськраді розводять руками - грошей на переобладнання молочної кухні немає.
Олександр Ясинський, депутат первомайської Міськради:
- Ну, оказывается, наверное, нет. Хотя если пересмотреть какие-то другие статьи расходов, то я думаю, что на детей можно б было сто тысяч найти.
В обласній санстанції пояснюють - для початку достатньо удосконалити систему контролю за якістю продукції.
Людмила Антоненко, завідувачка Відділу гігієни харчування Харківської обласної санстанції:
- Нужно немного предприятию поучиться, обучить людей на специальных курсах. Здесь скорее больше именно труд, непосредственно кропотливый труд по составлению инструкций и их выполнению на самом предприятии.
Якщо за два місяці систему контролю не запровадять, санстанція закриє молочну кухню. І тоді майже чотири тисячі первомайських дітей залишаться без молочних сніданків.
Ольга Сас-Тарасова, Світлана Шекера, Олександр Яновський, Новини, телеканал "Інтер", Харківська область