Целую неделю украинцы будут отмечать Масленицу [ Редагувати ]
З хороводами, танцями, і, звичайно ж, млинцями! У розпалі - масляна. Цілий тиждень можна відводити душу - ласувати й гуляти без обмежень. Це й проводи зими, й підготовка до суворого посту. Українці часу не гають. Як гуляють у Харкові, бачили наші кореспонденти.
Триметрове опудало - символ зими на ім'я Марена - дівчата несуть радісно з піснями про кохання та зимову холоднечу, яка вже минула.
На імпровізованій кухні перший млинець не вдався. Кухар із сусідньої ятки роз'яснює, що робити, аби такого не було.
Олена Закавряшина, кухар:
- Чтоб комом не был, наверное нужно душу вложить в блин. И естественно сначала размешать муку с яйцом, сахаром, а потом лишь добавлять только жидкость. Не получится тогда блин комом.
І розкриває свій рецепт смачних млинців.
Олена Закавряшина, кухар:
- У нас рецепт блинов секрет - мы делаем на газированной воде, с добавлением газированной воды. Она дает и пышность, и пышность, и такие дырочки.
Млинці з м'ясом, сиром та ікрою. Цього тижня треба наїдатися досхочу.
Ольга Нальотова, гість свята:
- Очень понравились блины вкусные. Со сметаной и с творогом. Хочется перед постом запастись всем этим. Наесться.
А поки гості пригощаються, дівчата змагаються, хто швидше проїдеться на мітлі.
Олена Ганус, учасниця конкурсу:
- Ощущения, ну можно полетать и так. Интересно, правда, очень интересно.
А хлопці намагаються мішками збити один одного з ніг.
Увесь масляний тиждень треба провести у веселощах, кажуть у народі. У середу ласувати, у четвер гуляти, у п'ятницю вирушати до тещі на млинці. А от у неділю у всіх просити пробачення. У кінці тижня зимове опудало Марену спалять. І після цього вже точно прийде весна.
Тетяна Іванченко, Світлана Шекера, Олександр Яновський, Новини, Телеканал "Інтер", Харків